Waarom lijkt het alsof de bitcoin koers is vastgelopen?

De bitcoin koers zit de afgelopen drie maanden in een nauwe range en volgens Axel Adler Jr kan dat worden uitgelegd door een drietal factoren: korte termijn holders, miners en volatiliteit. Op het moment van schrijven tikt bitcoin binnen op 30.020 dollar en lijkt de digitale munt moeite te hebben om de symbolische grens van 30.000 dollar te bewaken.

Korte termijn holders

Vanaf april 2023 is de hoeveelheid bitcoin in handen van korte termijn holders aan een daling begonnen. Deze groep verkoopt momenteel actief hun bitcoin, waardoor er extra druk op de markt ligt.

Waarom lijkt het alsof de bitcoin koers is vastgelopen?

Het lijkt erop dat deze investeerders, die niet echt in de toekomst van bitcoin geloven, willen profiteren van de tijdelijke stijging van de bitcoin koers. Vaak zien we dat korte termijn holders wat gevoeliger zijn voor prijsschokken en eerder geneigd zijn om na stijgingen of dalingen te verkopen.

Miners verkopen

Ook miners zijn op dit moment actief hun bitcoin aan het verkopen. Dit is volgens Adler Jr geen willekeurige gebeurtenis, omdat dit verbonden is aan de halving die voor april 2024 op de planning staat. Miners hebben volgens hem liquiditeit nodig om te investeren in nieuwe apparatuur.

Waarom lijkt het alsof de bitcoin koers is vastgelopen?

Vanaf april 2024 gaat immers hun omzet gedeeld door twee. Wat dat betreft is het voor de miners te hopen dat de bitcoin koers snel reageert op de halving en de stijgingen niet lang op zich laten wachten.

Volatiliteit omlaag

Verder is sinds april de volatiliteit stevig gedaald. Dit blijkt uit de zogenaamde Volatility Index, die de prijsvolatiliteit, instromen en uitstromen bij fondsen in de markt en de koper-verkoper-verhouding meeneemt.

Waarom lijkt het alsof de bitcoin koers is vastgelopen?

Dit maakt dat de volatiliteit op het moment extreem laag is en dat we dus weinig spectaculaire prijsactie zien van bitcoin. Ondanks al het goede nieuws, BlackRock ETF, Spot Bitcoin ETF in Europa en de aanstormende halving, is bitcoin om deze redenen dus niet in staat om hogere koersen neer te zetten.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....