Macro guru: dit is hoe Bitcoin centrale banken kan vervangen

835 totale weergaven
bitcoin koers mvrv

De populaire macro-econoom Lyn Alden is bullish over bitcoin. In een nieuw interview met Scott Melker vertelt Lyn Alden over de potentiële opkomst van een bitcoin-standaard tegen de achtergrond van een Amerikaanse staatsschuld die recordhoogtes bereikt.

De Bitcoin Standaard

De Bitcoin Standaard is een concept dat begon te leven door het gelijknamige boek van econoom Saifedean Ammous uit 2018. Sindsdien is de bitcoin koers behoorlijk gestegen, maar natuurlijk nog lang niet op een niveau gekomen waarop het de Amerikaanse dollar kan uitdagen.

Daarbij is bitcoin als betaalmiddel (zeker in het Westen) nog geen populair alternatief. Dat heeft uiteraard te maken met de technologie, die in principe niet gebouwd is voor transacties door de massa.

Voor Lyn Alden draait het dan ook niet om bitcoin als betaalmiddel. Een stap in de richting van een bitcoin-standaard is voor Lyn Alden onder andere de adoptie door landen.

Met adoptie door landen doelt ze op het toevoegen van bitcoin aan de reserves. Dat is natuurlijk precies wat Donald Trump afgelopen weekend aankondigde tijdens Bitcoin Nashville in de Verenigde Staten.

Wat kunnen landen nog meer doen?

Naast het toevoegen van bitcoin aan de reserves kunnen landen volgens Lyn Alden nog meer doen om de bitcoin-standaard vorm te geven.

Bijvoorbeeld door bedrijven aan te moedigen om zich in het land te vestigen. “Maak bitcoin een wettig betaalmiddel of elimineer tenminste belastingen voor kleine betalingen, zodat het mogelijk wordt om bitcoin meer te gebruiken”, aldus Lyn Alden.

Ze waarschuwt echter wel dat de overgang naar een bitcoin-standaard geen ontwikkeling is die van de ene op de andere dag zal gebeuren.

Op dit moment is bitcoin volgens Alden nog veel te klein om als een reserve-asset te fungeren. De marktwaarde van goud ligt bijvoorbeeld minstens 10x hoger dan die van bitcoin.

Dat maakt het mogelijk om veel grotere hoeveelheden goud te verkopen (en kopen), zonder de koers extreem in beweging te brengen. Een reserve moet stabiel zijn en dat is bitcoin op dit moment nog niet helemaal.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....