Man uit Veenendaal opgepakt op verdenking van witwassen van miljoenen aan bitcoin

Een 39-jarige man wordt verdacht van het ‘witwassen van crimineel geld ter waarde van tientallen miljoenen euro’s. De politie heeft de man uit Veenendaal in de nacht van 5 op 6 september opgepakt. Er zijn geen exacte bedragen genoemd.

De gestolen bitcoin kwamen op een wallet terecht die gelinkt wordt aan de verdachte. Dat is te lezen op de website van de politie. Het geldspoor kwam uit een valse update van de populaire Electrum wallet. Laatstgenoemde wallet brengt regelmatig software updates uit. In de wereld van bitcoin betekent dat echter ook dat boefjes hiervan proberen te profiteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In dit geval ging het om een malafide update. Met dit soort malware proberen dieven je bitcoin te stelen. Het spoor vanaf de update kwam uiteindelijk bij de 39-jarige man uit. Hij zou middels Monero en het handelsplatform Bisq hebben geprobeerd anoniem te werk te gaan. Dat is niet gelukt dus.

Volgens het persbericht ‘verdiende de man vermoedelijk veel geld’ met het witwassen van gestolen bitcoin. Zijn woning is doorzocht en er zijn diverse zaken in beslag genomen. Het onderzoek is voorlopig not niet ten einde. Een huis doorzoeken is één ding, maar uitvogelen hoe en waar digitale valuta zijn opgeslagen is een ander verhaal.

De politie meldt dat zij de verwachte winst wel al in beslag hebben genomen.

Electrum update

Er zijn al jaren neppe updates voor de populaire bitcoin wallet Electrum in omloop. Wanneer je als gebruiker van een oude versie van Electrum die update downloadt dan heb je een grote kans dat je geld wordt gestolen.

De neppe updates komen bij verschillende slachtoffers als pop-ups in beeld. Op deze manier proberen hackers gebruikers ervan te overtuigen dat zij de nieuwe software moeten installeren. Als je de software binnen hengelt kan het hard gaan. Volgens verschillende slachtoffers werd hun bitcoin direct verstuurd. Een bitcoin transactie is niet meer terug te draaien.

Krijg je een pop-up of andere melding over het updaten van je bitcoin wallet? Controleer dan goed waar het bericht vandaan komt. Download de updates altijd via de officiële website. Het heeft geen haast, je kunt normaal gesproken je tijd nemen met bitcoin en updates.

Dat geldt eigenlijk voor alles, maar in het bijzonder voor je bitcoin wallet.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...