Man verliest eigendom van 8.94 bitcoin aan Nederlandse Staat

Man verliest eigendom van 8.94 bitcoin aan Nederlandse Staat

Een Nederlander is veroordeeld voor het witwassen van 10 bitcoin en bijna 200.000 euro. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van 240 uur, zo heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

Verdachte transacties

De verdachte had drie accounts bij de platforms Bitcoinmeester, Litebit en Satos. In de periode van 19 november 2018 tot en met 16 december 2019 heeft de verdachte vanuit deze rekeningen bitcoin omgezet in euro’s en overgemaakt naar zijn bankrekening, de bankrekening van zijn ex-vriendin en een zakelijke rekening van een bedrijf in Bulgarije. In totaal gaat het om een omgewisseld bedrag van circa 192.000 euro. Bovendien had de verdachte ruim 10 bitcoin staan op zijn account bij Bitcoinmeester.

Volgens de rechter staan de ontvangen bitcoin en ook de overgeboekte bedragen niet in verhouding tot het inkomen van verdachte. Over de betreffende periode is er geen aangifte inkomstenbelasting over deze bedragen gedaan. De rechter heeft het over ‘aanzienlijke overboekingen, over een langere periode en deels bestaand uit meerdere, kleinere bedragen naar zowel persoonlijke rekeningen en naar een buitenlandse zakelijke rekening’.

Volgens de rechtbank is herkomst ook lastiger te traceren omdat het cryptocurrency’s betreft.

Commissies

De verdachte verklaart dat de geldbedragen én de bitcoin te maken hadden met werkzaamheden voor het bedrijf van de broer van zijn ex-vriendin. Deze belegde geld in cryptocurrency’s en zou aanzienlijke rendementen hebben gemaakt. De verdachte ontving een commissie van 20% over de inleg van de door hem aangebrachte klanten.

Ook ontving hij een commissie van 20% op de behaalde rendementen. De verdachte zou deze commissies in bitcoin ontvangen, had naar eigen zeggen geen verstand van cryptobeleggen en wist ook niet hoe hier rendement mee was te maken.

De eis was hoger, maar de rechtbank heeft verdachte veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Bovendien zijn de ruim 8.94 in beslaggenomen bitcoins van de verdachte verbeurd verklaard. Dat betekent dat de verdachte zijn eigendomsrecht over zijn bitcoins heeft verloren.

Lees meer over:
misdaad

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan