Markt verwacht Amerikaanse rente van 5% in maart 2023, wat betekent dit voor bitcoin?

De Amerikaanse rente is al maanden het belangrijkste onderwerp van gesprek binnen de bitcoin-wereld. Het zijn namelijk de renteverhogingen van de Federal Reserve, waarmee zij de inflatie hopen te bevechten, die de koersen continu verder omlaag duwen.

5 procent rente voor maart 2023

Nu zijn de verwachtingen voor de Amerikaanse rente voor het eerst boven de 5 procent uitgekomen voor deze cyclus. Als we de markt mogen geloven, dan moeten we het in maart 2023 doen met een Amerikaanse rente van 5,010 procent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op het moment van schrijven ligt de bovenste range van de zogenaamde Federal Funds Target Rate op 3,25 procent. De volgende FOMC-vergadering, waarin de Federal Reserve rentebesluiten neemt, staat voor 2 november op het programma.

De verwachting is dat de Federal Reserve daar met een renteverhoging van 0,75 procent komt. Daarna is het gissen, maar de tegenvallende inflatiecijfers maken dat veel mensen verwachten dat de Federal Reserve ook in december met een renteverhoging van 0,75 procent komt. Daarmee zou de rente al op 4,75 procent uitkomen.

Doorgaan totdat ze iets breken

De algemene consensus onder het bericht van Joe Consorti op Twitter over het bereiken van die 5 procent in maart is dat de Federal Reserve door lijkt te gaan totdat er iets breekt.

"De extreme stijging van de renteverwachtingen lijkt richting zijn top te bewegen. Het duurt niet lang meer voordat de kapitaalstress in het buitenland toeslaat", aldus Joe Consorti.

Volgens de analist is het een kwestie van tijd voordat een buitenlandse centrale bank bij de Federal Reserve aanklopt om te vragen of ze de rente alsjeblieft willen verlagen.

James Lavish en Daniel Baeza verwachten in ieder geval dat de zogenaamde 'opkomende markten' weleens in de problemen kunnen raken. Die hebben hun groei vooral gefinancierd met dollarschulden en moeten daar nu de rekening voor betalen.

Hoe hoger de Amerikaanse rente wordt, hoe lastiger het is voor deze economieën om zichzelf te herfinancieren. Dat probleem lijkt nu uit de hand te lopen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....