Markt voor bitcoin is ongeveer 859 keer kleiner dan totale vastgoedmarkt

De bitcoin koers haalt geregeld de headlines van de grootste financiële nieuwsplatforms ter wereld. Dat wil niet zeggen dat bitcoin op zichzelf al een grote asset is. Als je de totale waarde van de digital schaarste van bitcoin vergelijkt met bijvoorbeeld de complete vastgoedmarkt of de schuldenberg, dan stelt bitcoin eigenlijk niets voor.

Markt voor bitcoin is ongeveer 859 keer kleiner dan totale vastgoedmarkt

Bitcoin versus de rest

Blockware Solutions heeft op Twitter een prachtige grafiek gedeeld om te illustreren "hoe vroeg" we eigenlijk nog zijn met bitcoin. Daar willen wij wel even de kanttekening bij plaatsen dat bitcoin dan uiteindelijk zijn potentieel waar moet maken. Zekerheid bestaat niet op de financiële markten, anders zou iedereen nu wel rijk zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je heel goed naar het bovenstaande cirkeldiagram kijkt, dan zie je hoe groot bitcoin is ten opzichte van de rest van de financiële markt. Tussen de schulden- en vastgoedmarkt in, twee gigantische markten van ruim 300 biljoen dollar, staat bitcoin met zijn bijna schattige 0,36 biljoen dollar.

Ook de goudmarkt en de aandelenmarkten zijn op dit moment nog altijd ruim veel groter dan bitcoin. De grote concurrent van bitcoin lijkt nog altijd goud te zijn, aangezien beide assets het vooral van de schaarste moeten hebben. Laten we bitcoin en goud dan eens naast elkaar leggen om ze nader met elkaar te vergelijken.

Bitcoin versus goud

In de cirkeldiagram van Blockware Solutions staat voor bitcoin een totale market cap van 0,36 biljoen dollar. Inmiddels ligt die op ongeveer 0,38 biljoen dollar. Als we die delen door de market cap van goud van 12,2 biljoen dollar, dan komen we op 32,1 uit. Dat betekent dat de market cap van goud momenteel 32,1 maal groter is dan die van bitcoin.

Als bitcoin erin slaagt om op gelijke hoogte te komen met goud, dan zou het van de huidige koers van 19.942 dollar opspringen naar een koers van 640.243 dollar per bitcoin. De kans dat bitcoin die sprong zomaar maakt is jammer genoeg niet heel groot.

De oude garde geeft nog altijd de voorkeur aan goud en ook centrale banken hebben veelal goud op de balans. Alleen het piepkleine El Salvador heeft in die zin voor bitcoin gekozen. Het voornaamste voordeel van bitcoin ten opzichte van goud zit in de absolute schaarste.

Terwijl de goudhoeveelheid iedere jaar met 1 tot 2 procent stijgt, kent bitcoin een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Die eindigheid, in combinatie met de eenvoud om bitcoin van de ene naar de andere kant van de wereld te sturen, maakt dat er tenminste een kans is dat dit scenario zich uitspeelt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....