Marokko koploper in Afrika qua bitcoin handel

Het Koninkrijk van Marokko is de grote leider als het aankomt op het handelsvolume in bitcoin, ondanks het feit dat bitcoin op dit moment niet legaal is in het land. Volgens schattingen van Triple A, een in Singapore gevestigde dataverzamelaar, heeft op dit moment 2,4 procent van de totale populatie van Marokko bitcoin in bezit.

Dit betekent dat 2,4 procent van alle inwoners van het land bitcoin hebben en daarmee staat het land in de wereldwijde top 50 net voor Portugal. Interessant is dat volgens Triple A wereldwijd inmiddels meer dan 300 miljoen mensen bitcoin of andere cryptocurrency’s in hun portfolio hebben.

Marokko niet happig om status bitcoin te wijzigen

Ondanks het feit dat bijna 1 miljoen mensen in Marokko bitcoin bezit, heeft het land vooralsnog geen plannen om de juridische status van bitcoin in het land te wijzigen. “Wij ondersteunen geen betaalsystemen die niet gedekt zijn door enige financiële instantie,” aldus officials van Marokko’s Foreign Exchange Office.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Interessant is dat Harmattan Energy momenteel plannen heeft om één van de grootste windmolenparken van Afrika te bouwen in Dakhla, het Marokkaanse gedeelte van de Sahara. Met de 900 Megawatt die het windmolenpark moet genereren wil het bedrijf “blockchain computing ondersteunen”.

Waarmee ze in feite aangeven dat ze bitcoin gaan minen, zonder dat officieel aan te geven. Officieel mag er niet veel in Marokko, maar onder de radar gebeurt er momenteel veel en dat is hoopgevend voor de ‘oranje-toekomst’ van het land. Als blijkt dat er voor Marokko veel geld te verdienen is in bitcoin, kan dat een positieve impact hebben op de juridische status.

Binance ziet potentie in Marokko

Bij Binance zien ze in ieder geval wel potentie in Marokko en de interesse van de bevolking in bitcoin. Want in april van het afgelopen jaar voegde de exchange van Changpeng Zhao de mogelijkheid toe om via een omweg met de Marokkaanse dirham te betalen op het platform. Op dezelfde manier zoals je momenteel met de Nigeriaanse naira kunt betalen bij Binance.

De tijd zal het ons leren hoe Marokkaanse wetgevers zich de komende jaren zullen uitlaten over de juridische status van bitcoin. Je kunt het je bijna niet voorstellen dat iets waar onder de bevolking zoveel interesse voor is in het ondergrondse circuit moet blijven. Zeker als er met de tijd meer pro-bitcoin politici in de regering terechtkomen.

Tot op de dag van vandaag moet alle activiteit in Marokko ‘verstopt’ blijven voor overheidsofficials en profileren zelfs grote mining-farms zich als ‘bedrijven die blockchain computing ondersteunen’. Waardoor je je kunt afvragen hoe effectief het verbod in het land daadwerkelijk is. Zeker als er 0,9 miljoen mensen in geslaagd zijn om alsnog cryptocurrency’s te kopen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....