Medeoprichter van Paxful pleit schuldig aan AML-overtredingen en riskeert 5 jaar gevangenisstraf

2350 totale weergaven

Artur Schaback, medeoprichter van Paxful Inc., heeft schuldig gepleit aan samenzwering om geen effectief antiwitwasprogramma (AML) bij te houden en riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf.

Schaback Bekent Schuld

Medeoprichter Artur Schaback van Paxful Inc. heeft op 8 juli 2024 schuld bekend aan beschuldigingen van samenzwering in verband met het niet handhaven van een effectief Anti Money Laundering (AML).

Schaback, die ook werkzaam was als chief technology officer van het bedrijf, gaf toe dat hij tussen juli 2015 en juni 2019 aanzienlijke gaten had laten vallen in de AML- en know-your-customer (KYC)-protocollen.

https://twitter.com/_TOBTC/status/181056301022804389

Achtergrond en beschuldigingen

Volgens gerechtelijke documenten exploiteerde Schaback Paxful, een peer-to-peer platform voor virtuele valuta, zonder voldoende KYC-informatie te verzamelen.

Hij verkocht Paxful als een platform waarvoor geen KYC nodig was, presenteerde een vals AML-beleid en deed geen aangifte van verdachte activiteiten ondanks dat hij op de hoogte was van criminele activiteiten op het platform.

Deze acties maakten van Paxful een vehikel voor het witwassen van geld, overtredingen van sancties, fraude en andere criminele activiteiten.

Straffen en veroordeling

Schaback hangt een maximale straf van vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd en zijn veroordeling staat gepland voor 4 november. Hij heeft er ook mee ingestemd om een boete van $5 miljoen in termijnen te betalen en zal ontslag nemen uit de raad van bestuur van Paxful.

Juridische acties en onderzoeken

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie, samen met Homeland Security Investigations (HSI) en IRS Criminal Investigation (IRS-CI), onderzoekt de zaak.

Hoofdassistent procureur-generaal Nicole M. Argentieri benadrukte het belang van robuuste AML-programma’s om misbruik van financiële systemen te voorkomen.

Implicaties voor Paxful

Deze zaak laat zien hoe belangrijk het is dat cryptocurrency-platforms effectieve AML- en KYC-procedures implementeren en onderhouden.

Paxful, dat vorig jaar te maken kreeg met operationele schorsingen en interne geschillen, moet nu de gevolgen van de acties van Schaback verwerken en werken aan het herstel van haar reputatie en operationele integriteit.

Lees meer over:

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....