‘Meer instituties kopen Bitcoin in’, aldus deze JPMorgan analisten

Bitcoin raakt steeds meer in trek bij institutionele beleggers. Het is een verhaal dat al enkele jaren boven de markt hangt, maar in 2020 bewaarheid lijkt te worden.

Namen als PayPal, Citibank en BlackRock scharen ze achter het narratief van Bitcoin als wapen tegen inflatie van de dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Instituties drijven Bitcoin prijs op’

Dat is één van de conclusies in het rapport ‘Flows & Liquidity’ van een drietal analisten van JPMorgan. De auteurs zijn Nikolaos Panigirtzoglou, Mika Inkenen en Ekansh Agarwal, die opereren vanuit een kantoor in Londen.

Ze zien dat instituties in een sneller tempo Bitcoin aan het inslaan zijn in vergelijking met het vorige kwartaal. Ze zien dat deze partijen actiever zijn dan adviseurs op de derivatenmarkt.

Dat impliceert dat de huidige rally voornamelijk gedragen is door het kopen van Bitcoin voor de lange termijn. En dat speculatie op de korte termijn voorlopig het onderspit delft.

Een statisticus als Willy Woo concludeerde al vorige maand: deze stijging is gedragen door de spotmarkt en minder door de derivatenmarkt. Maar, het zijn deze keer niet de retail beleggers die de boventoon voeren, maar de grotere fondsen en bedrijven.

Grayscale en Square

In het oog springend is het vlaggenschip van de markt: Grayscale Investments, de vermogensbeheerder in eigendom van Digital Currency Group (DCG).

Met het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) bestieren ze een exclusief Bitcoin trust, waar instituties een aandeel in kunnen verwerven.

Kwartaal drie was vooral het kwartaal van Square, die via haar Cash App 1,6 miljard dollar aan Bitcoin aan de man bracht. Maar in kwartaal vier vloeit er ruim 300% meer Bitcoin in het trust van Grayscale dan het vorige kwartaal. In totaal houdt het trust ruim 480.000 BTC vast.

Sterker: het is op Wall Street populairder dan beleggen in goud ETF’s bijvoorbeeld, merkt ook Bloomberg-analist Mike McClone op.


In een interview met The Block zegt managing director Michael Sonnenshein:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We hebben eerder dit jaar de “Drop Gold” campagne gedraaid. We zien namelijk dat de investeringsvoorkeuren van de jongere generaties anders zijn dan de babyboomers. Er is sprake van een verschuiving in de markt.'[/penci_blockquote]

PayPal

Vorige maand heeft PayPal zich bij dit groepje invloedrijke kopers gevoegd. CEO Dan Schulman van de betaalgigant betitelt Bitcoin als een betaalmiddel. Vanwege hun Bitlicense is het bedrijf ook verplicht om elke Bitcoin die men aanbiedt ook te dekken met fysieke Bitcoin.

Kortom, PayPal is gedwongen zich op de spotmarkt en over-the-counter markt te bewegen en Bitcoin in te kopen. Uit een marktanalyse van Pantera Capital blijkt dat PayPal samen met Square veel meer Bitcoin koopt dan er elke dag aan nieuwe Bitcoin bijkomt.

Elke dag delven miners circa 900 verse bitcoin. Vanaf 2024 wordt die dagelijkse aanwas gehalveerd naar 450 stuks per dag. Naar verwachting is eind 2025 circa 95% van alle Bitcoin voorraad gemined.

Dat steeds meer grote inkopers zich manifesteren op de markt, leidt tot toenemende schaarste op de markt. Dat kan een trigger zijn waardoor de prijs verder gaat stijgen.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.