‘Meer instituties kopen Bitcoin in’, aldus deze JPMorgan analisten

Bitcoin raakt steeds meer in trek bij institutionele beleggers. Het is een verhaal dat al enkele jaren boven de markt hangt, maar in 2020 bewaarheid lijkt te worden.

Namen als PayPal, Citibank en BlackRock scharen ze achter het narratief van Bitcoin als wapen tegen inflatie van de dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Instituties drijven Bitcoin prijs op’

Dat is één van de conclusies in het rapport ‘Flows & Liquidity’ van een drietal analisten van JPMorgan. De auteurs zijn Nikolaos Panigirtzoglou, Mika Inkenen en Ekansh Agarwal, die opereren vanuit een kantoor in Londen.

Ze zien dat instituties in een sneller tempo Bitcoin aan het inslaan zijn in vergelijking met het vorige kwartaal. Ze zien dat deze partijen actiever zijn dan adviseurs op de derivatenmarkt.

Dat impliceert dat de huidige rally voornamelijk gedragen is door het kopen van Bitcoin voor de lange termijn. En dat speculatie op de korte termijn voorlopig het onderspit delft.

Een statisticus als Willy Woo concludeerde al vorige maand: deze stijging is gedragen door de spotmarkt en minder door de derivatenmarkt. Maar, het zijn deze keer niet de retail beleggers die de boventoon voeren, maar de grotere fondsen en bedrijven.

Grayscale en Square

In het oog springend is het vlaggenschip van de markt: Grayscale Investments, de vermogensbeheerder in eigendom van Digital Currency Group (DCG).

Met het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) bestieren ze een exclusief Bitcoin trust, waar instituties een aandeel in kunnen verwerven.

Kwartaal drie was vooral het kwartaal van Square, die via haar Cash App 1,6 miljard dollar aan Bitcoin aan de man bracht. Maar in kwartaal vier vloeit er ruim 300% meer Bitcoin in het trust van Grayscale dan het vorige kwartaal. In totaal houdt het trust ruim 480.000 BTC vast.

Sterker: het is op Wall Street populairder dan beleggen in goud ETF’s bijvoorbeeld, merkt ook Bloomberg-analist Mike McClone op.


In een interview met The Block zegt managing director Michael Sonnenshein:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We hebben eerder dit jaar de “Drop Gold” campagne gedraaid. We zien namelijk dat de investeringsvoorkeuren van de jongere generaties anders zijn dan de babyboomers. Er is sprake van een verschuiving in de markt.'[/penci_blockquote]

PayPal

Vorige maand heeft PayPal zich bij dit groepje invloedrijke kopers gevoegd. CEO Dan Schulman van de betaalgigant betitelt Bitcoin als een betaalmiddel. Vanwege hun Bitlicense is het bedrijf ook verplicht om elke Bitcoin die men aanbiedt ook te dekken met fysieke Bitcoin.

Kortom, PayPal is gedwongen zich op de spotmarkt en over-the-counter markt te bewegen en Bitcoin in te kopen. Uit een marktanalyse van Pantera Capital blijkt dat PayPal samen met Square veel meer Bitcoin koopt dan er elke dag aan nieuwe Bitcoin bijkomt.

Elke dag delven miners circa 900 verse bitcoin. Vanaf 2024 wordt die dagelijkse aanwas gehalveerd naar 450 stuks per dag. Naar verwachting is eind 2025 circa 95% van alle Bitcoin voorraad gemined.

Dat steeds meer grote inkopers zich manifesteren op de markt, leidt tot toenemende schaarste op de markt. Dat kan een trigger zijn waardoor de prijs verder gaat stijgen.

De prijs in euro:

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer