3,8 miljard dollar aan stablecoins verlaat bitcoin beurzen

De uitstroom van stablecoins op beurzen neemt toe. Circa 3,8 miljard dollar aan stablecoins heeft de exchanges verlaten de afgelopen 30 dagen, zo blijkt uit cijfers van Glassnode.

Koopkracht

Op de onderstaande grafiek is de 30-daagse verandering in de koopkracht van stablecoins op beurzen te zien. Koopkracht omdat je met een stablecoin bitcoin op de spotmarkt of een contract (bijvoorbeeld BTC-USDT) op de futuremarkt kunt kopen.

Glassnode houdt op basis van ingenieuze berekeningen bij hoe de beurssaldi van de belangrijkste stablecoinvoorraden op beurzen (USDT, USDC, BUSD en DAI) zich ontwikkelen.

Balans stablecoins op beurzen, bron: Glassnode
Balans stablecoins op beurzen, bron: Glassnode

Op de onderstaande tweede grafiek geven de oranje streepjes aan wanneer het 30-daagse dollarvolume van BTC toeneemt, en er juist dollars naar beurzen stromen (doordat men bitcoins inwisselt voor dollars).

bron: Glassnode
bron: Glassnode

Het wil niet altijd zeggen dat zodra de uitstroom van stablecoins toeneemt, dat er per saldo daar bitcoin van wordt gekocht. Zo blijkt uit data van Glassnode dat sinds de ineenstorting van de FTX in november 2022 er voor bijna 11 miljard dollar aan stablecoins van exchanges is gehaald. Die stablecoins zijn grotendeels niet omgewisseld in bitcoin (want dan lag de prijs destijds hoger), maar in dollars (USD).

Toen dat dossier in rustiger vaarwater is gekomen, is de uitstroom van stablecoins vanaf januari 2023 naar bitcoin op gang gekomen. Dat wijst op een trendbreuk onder investeerders.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...