PlanB voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar voor 2025

De Nederlandse analist PlanB deelt sinds kort zijn analyses voor de bitcoin koers op YouTube. In een nieuwe video schetst de populaire analist zijn verwachtingen voor de komende drie jaar op basis van zijn stock-to-flowmodel. Hoewel een groot deel van de industrie het model niet meer op waarde schat, is het volgens de analist nog altijd meer dan relevant.

Gigantische koersvoorspelling

Het stock-to-flowmodel van PlanB is voornamelijk gebaseerd op de halvings van bitcoin, die eens in de vier jaar plaatsvinden. Na de komende halving van maart 2024, zal de productie van nieuwe bitcoin per blok halveren van 6,25 naar 3,125 bitcoin. Volgens PlanB is dat genoeg om een nieuwe bullmarkt in te luiden voor bitcoin.

Volgens allebei zijn stock-to-flowmodellen zal de volgende top van bitcoin, tijdens de bullmarkt die hij voorspelt, uitkomen tussen de 100.000 en 1 miljoen dollar. Ook de analist moet erkennen dat dit een behoorlijke range is en dat dit in essentie een voorspelling is waar een markt weinig mee kan.

Voorspelling bitcoin koers 2025. Bron: PlanB
Voorspelling bitcoin koers 2025. Bron: PlanB

Behalve dat hij in ieder geval verwacht dat bitcoin de komende drie jaar weer een nieuwe all-time high noteert. Aan de andere kant riep hij in 2021 ook nog lang dat bitcoin dat jaar zou eindigen op een koers van 100.000 dollar. Die voorspelling kwam uiteindelijk ook niet uit, waardoor niet iedereen meer waarde hecht aan de gewaagde uitspraken van PlanB.

500.000 dollar

Het draait volgens PlanB allemaal om het gele vlak in de grafiek. Dat zijn de koersranges die hij voor het jaar 2025 in zijn hoofd heeft op basis van zijn modellen. "Zoals ik zei eindigt bitcoin hoger dan 100.000 dollar, wat de onderkant van de bandbreedte is. Maar als ik zelf moet gokken zal het tussen de 100.000 en 1 miljoen dollar zijn. Het stock-to-flowmodel wijst op een koers van 500.000 dollar", aldus de analist.

Overigens erkent hij dat de koersrange voor veel mensen niet waardevol is. "Zij denken dat de range te groot is en niet bruikbaar, dat het model niet valide is. Maar ik geef de voorkeur aan een wijde koersrange, want dat is een indicatie van de wijde range van volatiliteit", zo gaat PlanB verder.

Volgens de analist is het belangrijk om de volatiliteit van bitcoin te erkennen en is het op basis daarvan onmogelijk om meer exacte prijzen aan te wijzen voor de toekomst. Voor de korte termijn ligt de focus van de analist op het 200-weekse voortschrijdend gemiddelde, waar de koers volgens PlanB eerst doorheen moet breken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....