Mempool van bitcoin propvol: 300 MB aan betalingen in de wacht

De bitcoin mempool zit propvol. Daarmee stijgen ook de transactiekosten voor on-chain betalingen weer door het dak.

Volle mempool

Op het moment dat de bitcoin prijs daalde tot onder de $28.000, ontstond er een enorme wachtrij aan transacties in de mempool.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze term staat voor memory pool. Voordat miners betalingen in een block (en in de blockchain) zetten, komen deze transacties eerst nog in een wachtrij. Elke gemiddeld 10 minuten wordt er ~1 MB aan betalingen uit gehaald. Doorgaans zijn dit de transacties met de hoogste fees.

Momenteel staan er meer dan 300 MB aan betalingen in de wacht, terwijl de mempool enkele dagen geleden nog helemaal leeg was. Het gaat overigens om 120 MvB (met dank aan SegWit). Wat is er aan de hand?

Ten eerste zijn er doorgaans meer on-chain transacties als er veel volatiliteit is. Er zijn meer mensen die uit paniek hun bitcoin gaan verplaatsen naar beurzen, wat zorgt voor meer transacties.

De reden van deze plotselinge spike ligt echter ook buiten de retailtransacties om. Gisteren stuurde cryptobeurs Binance in één keer een hele bulk aan betalingen de mempool in, hoogstwaarschijnlijk om UTXO's te consolideren.

Dit consolideren slaat op het mechanisme waarbij een groot aantal inputs worden samen gebracht tot één output. Beurzen doen dit als de transactiekosten laag zijn, om in de toekomst op fees te kunnen besparen.

Mempool van bitcoin propvol: 300 MB aan betalingen in de wacht

Een gevolg van een dermate volle mempool is dat 'goedkope' transacties door sommige nodes niet meer worden bewaard (of doorgegeven). Deze purge staat momenteel rond de 1,59 sat/byte.

Lightning

Is bitcoin daarmee ongeschikt als mondiaal betaalmiddel? Nee! Je kunt namelijk nog steeds gewoon nagenoeg gratis bitcoin versturen. Dit moet je dan wel doen via het Lightning Netwerk.

Je kunt via lightning goedkoop en snel 'sats' versturen. Binance heeft overigens deze schaalbaarheidsoplossing nog niet geïntegreerd, en betaalde ook een véél te hoog sat/byte-bedrag voor hun consolidatie-actie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning