Mexico deelt boetes uit aan banken die bitcoin gebruiken

De centrale bank in Mexico waarschuwt de financiële sector voor het gebruik van bitcoin of andere cryptocurrency's, zo meldt persbureau Reuters. Daarmee reageert de centrale bank in het land op het plan van miljardair Ricardo Salinas Pliego om een bitcoin bank op te richten. Banken of andere financiële instellingen die bitcoin transacties faciliteren riskeren zelfs een boete.

Mexico waarschuwt voor bitcoin

Het gaat om een gezamenlijk statement van de centrale bank, het ministerie van Financiën en de toezichthouder op de banksector, wat een aparte entiteit is. Pliego, één van de rijkste mensen in het land, was klip en klaar bij de presentatie van zijn nieuwe bank: 'We geven de voorkeur aan bitcoin en wij zijn de eerste bank in Mexico die bitcoin als betaalmiddel accepteren'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Salinas is al eigenaar van Banco Azteca, een consumentenbank actief in een groot aantal landen in Latijns-Amerika.

In 2018 heeft Mexico een wet aangenomen dat bitcoin of een andere cryptomunt onder géén beding een officieel betaalmiddel kan worden. Volgens de minister van Financiën Arturo Herrera verbieden de huidige regels om cryptovaluta te gebruiken binnen het huidige geldstelsel. In zijn ogen gaat dat op de korte termijn ook niet snel veranderen.

'We waarschuwen voor het gebruik van virtuele valuta als betaalmiddel, oppotmiddel of ander type investering', zo is het in het statement te lezen.

El Salvador

Op hetzelfde continent heeft El Salvador een heuse bitcoin wet aangenomen, die de komende maand geïmplementeerd wordt. Bitcoin is wettelijk gezien een betaalmiddel en elke inwoner ontvangt 30 dollar zodra men de Chivo bitcoin wallet gaat gebruiken.

Het is daarmee het eerste land die bitcoin integreert in het bestaande geldstelsel. Andere landen flirten met het idee, maar hebben deze ambitieuze stap nog niet durven te zetten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsverbod

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...