Techgigant Microsoft start open source netwerk bovenop Bitcoin

Microsoft lanceert ION v1 als tweede laag bovenop bitcoin (BTC). Het gaat om een zogenaamde Decentralized Identifier (DID) technologie. Het is bedoeld als tool om identificatie van iets of iemand te doen zonder dat daar een andere partij tussen zit. Dat meldt Microsoft in een persbericht.

Let op: dit is iets dat bovenop het bitcoin protocol wordt gebouwd, maar niemand op het netwerk is verplicht hiermee aan de slag te gaan. Bitcoin is open source en iedereen kan er bovenop dingen bouwen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Identiteit online

Microsoft wil met ION een slag slaan op het gebied van online verificatie. ION draait op een netwerk van nodes. Het idee is vrij simpel: doen er meer mensen mee? Dan werkt het netwerk beter. Volgens de multinational kan iedereen een node draaien en meedoen op het netwerk.

Het doel van bitcoin is de verplichting van het gebruiken van een tussenpartij voor geld(transacties) laten verdwijnen. Met ION is iets anders aan de hand, het is een heel ander systeem maar wel bovenop het bitcoin protocol gelegd.

Deelnemers zorgen gezamenlijk voor een soepelere manier voor identificatie. De code achter ION heeft de naam Sidetree protocol. Grote namen uit de bitcoin industrie als Casa en Gemini hebben meegeholpen aan de ontwikkeling.

Elk platform kan ermee aan de slag. Het is de bedoeling om uiteindelijk duizenden acties te verwerken per seconde. De keuze voor bitcoin is ook makkelijk te verklaren., Volgens Daniel Buncher, projectleider van ION, is bitcoin het enige netwerk dat te duur is om aan te vallen. Dat vertelde hij aan BitcoinMagazine.com.

Dit project moet ervoor zorgen dat meer platforms sneller en goedkoper hun identificatie-protocollen kunnen implementeren. Elk proces waar een digitale identiteit voor nodig is kan in principe inspringen en het uitproberen.

Digitale identiteit gaat niet alleen over een persoon, het kunnen ook zaken als bedrijven, data modellen of een abstracte entiteit zijn. Gebruikers kunnen meerdere identiteiten gebruiken voor verschillende services. Denk bijvoorbeeld aan ergens inloggen maar ook het verifiëren van een ticket voor een concert.

Microsoft en bitcoin

Microsoft is een gigantisch bedrijf met tal van verschillende projecten. Hier en daar komt het bedrijf al in aanraking met bitcoin. Je kon ooit met BTC betalen in de Microsoft Store, maar die optie is verwijderd.

Het bedrijf kiest een andere aanpak dan bijvoorbeeld een Tesla, zij investeren miljarden in bitcoin als spaarmiddel. Daar is voorlopig nog geen spraken van bij de softwaregigant, maar eigenlijk is wat er nu gebeurd nog veel interessanter. Ze maken daadwerkelijk gebruik van bitcoin als protocol om op te bouwen.

Het is allicht wat minder knallend nieuws dan miljarden dollars die naar bitcoin schuiven, maar het is hoe dan ook een opmerkelijke ontwikkeling. Wie weet smaakt een eventueel succes wel naar meer voor Microsoft.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMicrosoft

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...