Miljardair Ray Dalio verkiest goud boven bitcoin als spaarmiddel

Miljardair en investeer-legende Ray Dalio verkiest goud boven bitcoin (BTC), maar ziet wel de meerwaarde van de digitale munt. Eerder vertelde de Amerikaan al dat hij een 'beetje' bitcoin heeft.

In gesprek met CNBC geeft Dalio aan dat hij bitcoin vooral ziet als manier om je portfolio wat uit te breiden, voor de diversificatie. Goud is voor hem echter nog een beter spaarmiddel, dus voor de lange termijn interessanter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij noemt bitcoin digitaal goud, maar gaat toch voor het gouwe ouwe metaal.

Keuze voor goud

Dalio ziet dus veel gelijkenissen met goud, maar zou als het moest toch kiezen voor het 'origineel' Dalio: ''Als je een pistool tegen mijn hoofd zet dan zou ik goud kiezen.''

Met name de geschiedenis van goud ziet hij als belangrijk punt: ''Het grootste risico voor bitcoin is het eigen succes.'' Waarmee hij doelt op mogelijk ingrijpen van centrale banken en politici.

Ray Dalio over Bitcoin

Hij deed eerder bij Coindesk zijn verhaal over het huidig economisch landschap, en maakte een aantal extra opmerkelijke statements.

Dalio is de oprichter van Bridgewater Associates. Zo denkt de iconische belegger dat de Amerikaanse dollar op het punt staat om flink in waarde te delen. Tegelijkertijd ziet het er volgens hem naar uit dat China de aanval op deze reservevaluta gaat openen.

Te midden van deze tendens, merkt Dalio het volgende op: "Cash is trash, terwijl Bitcoin zich ontwikkeld als spaarmiddel." Toch denkt de 72-jarige investeerder niet dat overheden de cryptomunt zullen tolereren. Hij deed deze uitspraak al eens eerder.

Het bedrijf van Dalio had in 2021 een beheerd vermogen van $101,9 miljard. Daarmee zijn ze één van de, zo niet hét grootste hedgefonds van de wereld. Ze weten daar dus wel hoe ze met geld om zouden moeten gaan.

Hij vervolgt met een opmerkelijke uitspraak:

"Persoonlijk heb ik liever bitcoin dan een staatsobligatie, in een inflatoir scenario. Ik heb zelf ook wat bitcoin."

Volgens Dalio is de volgorde dus als volgt: goud, bitcoin en staatsobligaties.

Overheden kunnen zich meer en meer zorgen gaan maken als de eigenaars van obligaties hun schuldpapier verkopen ten gunste van bitcoin.

"Hoe meer we sparen in bitcoin, hoe meer je zou kunnen zeggen: "Ik heb liever bitcoin dan de obligatie." En hoe meer dat gebeurt, hoe meer geld er in bitcoin gaat en niet in kredieten. En dan verliezen de regeringen hier de controle over."

Dalio denkt dat dit scenario ertoe kunnen leiden dat regeringen hard optreden tegen bitcoin-bezitters.

Bitcoin in portfolio 

Met zijn bitcoin-bezit sluit Dalio zich aan bij mede-miljardair Stanley Druckenmiller. Ze zijn allebei pessimistisch over de dollar, en hebben allebei bitcoin in hun portfolio.

Bridgewater Associates kan de bitcoin industrie ook niet meer negeren. Onlangs moesten ze nog afscheid nemen van de financieel directeur. John Dalby vertrok richting NYDIG, een bitcoin custodian en prime brokerage die de laatste maanden hoge ogen gooit. Ross Stevens (CEO) laat de laatste tijd steeds vaker van zich horen met krachtige uitspraken.

In november was Dalio nog negatief over de grootste cryptovaluta, maar langzamerhand begint hij van gedachten te veranderen.

Dalio weet overigens wel waar hij het over heeft. Rond 2008 bestudeerde hij de ondergang van de laatste drie wereldreservevaluta: de Nederlandse gulden, de Britse pond en de Amerikaanse dollar. Hierin zag hij een aantal paralellen.

Het begint allemaal bij het creëren van schulden, zo vertelt hij. Vervolgens ontstaat er een 'interne clash-cyclus' waarbij ongelijkheid toeneemt en er politieke onrust ontstaat. De derde stap is dat er een andere valuta opkomt. Dalio noemt dat de Amerikaanse dollar zich momenteel in de eerste fase bevindt, maar dat de VS ook trekjes heeft van onrust.

In een zeer uitgebreid gesprek en artikel van Coindesk gaat hij verder in op deze cycli, met onder andere China als uitdager en Bitcoin als 'neutrale' valuta.

Lees meer over:
goud

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...