Miljoenen aan bitcoin-donaties richting Oekraïne als steun voor de oorlog

486 totale weergaven

Oekraïne heeft het zwaar met de Russische invasie en dat is ook de bitcoin-gemeenschap niet ontgaan. Tot dusver is er al voor meer dan 13,7 miljoen dollar aan bitcoin gedoneerd aan Oekraïne om het land te steunen in de strijd tegen het gigantische Rusland.

Onderzoekers van Elliptic hebben de inzamelingsactie onder de loep genomen. Onder andere de overheid, NGOs en vrijwilligersgroepen zamelen geld in via bitcoin. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 4.000 donaties gedaan, waar één individuele donatie van 3 miljoen dollar bij zit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Wij accepteren nu cryptocurrency donaties"

Zaterdagmiddag opende de Oekraïnse overheid de mogelijkheid om het land te steunen met bitcoin, ethereum en USDT donaties. Met een gemiddelde donatie van 95 dollar en enkele flinke uitschieters heeft het land in korte tijd al een hoop geld opgehaald.

Op het moment van schrijven is er op deze adressen al voor meer dan 6 miljoen dollar aan cryptocurrency's binnengekomen. Hetgeen laat zien dat de gemeenschap meer dan bereid is om Oekraïne te steunen in het conflict.

Volgens het ministerie van digitale zaken in Oekraïne is het geld bedoeld voor het ondersteunen van het Oekraïense leger. Al werden er verder geen uitspraken gedaan over de precieze manier waarop de opgehaalde gelden uitgegeven worden.

Sommige crowdfunding-platforms schorsen donaties Oekraïne

Verschillende crowdfunding-platforms hebben besloten geen donaties aan Oekraïnse fondsen toe te staan die gericht zijn op de ondersteuning van het leger. Zo heeft bijvoorbeeld Patreon de pagina van "Come Back Alive" uit de lucht gehaald. Dit is een Oekraïnse NGO die sinds 2014 geld ophaalt voor het Oekraïnse leger in conflictgebieden.

Patreon gaf in een statement aan dat de pagina een inbreuk vormt op het beleid van het bedrijf. "We staan niet toe dat Patreon gebruikt wordt voor het financieren van wapens of militaire activiteit", aldus Patreon in het eerder aangehaalde statement op de website.

Het ophalen van geld via bitcoin en andere cryptocurrency's blijkt een krachtige manier om dit soort beslissingen te omzeilen. Al kan bitcoin natuurlijk door beide kanten op deze manier ingezet worden. Bitcoin is immers een a-politieke tool, een neutrale vorm van geld.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....