Miljoenen aan shorts in rook op door plotse bitcoin koersstijging

De afgelopen 12 uur zijn er voor meer dan 95 miljoen dollar aan shorts geliquideerd nadat bitcoin uit het niets een enorme koerssprong maakte. Het geeft maar weer eens aan dat het lastig is om de bitcoin koers op de korte termijn te voorspellen.

Er hangen enorme macro-onzekerheden boven de markt en toch weet bitcoin zich redelijk sterk te houden. De afgelopen dagen waren de prestaties wat minder en zakten we terug tot de 37.000 dollar, maar inmiddels handelen we weer boven de 42.000 dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

88 procent shortposities geliquideerd

Een groot deel van de handelaren die hadden ingezet op een verdere koersdaling van bitcoin kregen de spreekwoordelijke deksel op de neus. De koers schoot omhoog en 88 procent van de shorters werden daardoor uit hun positie gedrukt.

We spreken van een liquidatie van een short- of longpositie als een handelaar te weinig onderpand heeft om zijn positie te dekken. Dit gebeurt als de koers voor de handelaar in kwestie de verkeerde kant opgaat. In principe kan je jezelf dan nog redden door extra onderpand in te leggen.

Doe je dat niet, dan sluit de beurs je positie en is het klaar. Dit gebeurde vannacht dus massaal. Onder andere OKX zag voor 44 miljoen dollar aan liquidaties, terwijl Binance het met 22 miljoen dollar deed en er op Bybit voor 11 miljoen dollar aan posities verloren gingen.

Een zure dag voor de shorters, maar een tijdelijke overwinning voor de bulls. Al blijven we op dit moment in een onzeker macro-landschap handelen en is het lastig voorspellen wat de koers op de korte termijn voor ons in petto heeft.

Koersexplosie een reactie op Joe Biden?

President Joe Biden van de Verenigde Staten komt deze week waarschijnlijk met een uitvoerend bevel. Hierin geeft hij meerdere belangrijke instellingen in de Verenigde Staten de opdracht om onderzoek te doen naar wetgevingsmogelijkheden en de economische impact van bitcoin, stablecoins en de rest van de industrie.

De plannen van Biden zijn echter vannacht uitgelekt en de markt reageerde daar positief op. Het lijkt erop dat de Verenigde Staten op zoek zijn naar een manier om de markt op een verantwoordelijke manier te reguleren. Dat wil zeggen, zonder de innovatie de kop in te drukken.

Hetgeen interessant is, aangezien bitcoiners de overheid jarenlang als de vijand hebben gezien. Het is immers niet heel aantrekkelijk voor landen als de Verenigde Staten om hun monopolie op de geldpers op te geven. Al lijkt een toekomst waarin bitcoin als wereldreservemunt fungeert op dit moment nog ver weg.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....