Miljoenen Bitcoin staat op beurzen, BTC netwerk verwerkt $1,7 miljard per dag

Data Dinsdag: een nieuwe wekelijkse rubriek waarin we de on-chain statistieken over Bitcoin uitlichten aan de hand van data van CryptoQuant.

Vandaag onder meer aandacht voor on-chain transactievolume, de impact van de prijsdaling en de voorraad bitcoin op exchanges.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Transactievolume

De eerste opmerkelijke statistiek is dat het transactievolume een recordhoogte bereikte. Hierbij is in de metric het zogenoemde wisselgeld (of: change) weggelaten.

Dit is het restje aan bitcoin wat in een transactie met als output vanuit een UTXO wordt teruggestuurd naar het adres van de verzender.

Het zevendaagse gewogen gemiddelde staat op $1,7 miljard. Het oude record dateert alweer van 17 december 2017, zo schrijft Glassnode. Deze metric betekent: gemiddeld, gemeten over de afgelopen 7 dagen, is er per dag 1,7 miljard dollar aan bitcoin van eigenaar verwisselt.

Miljoenen Bitcoin staat op beurzen, BTC netwerk verwerkt $1,7 miljard per dag

Impact daling op indicatoren

Het zal je niet zijn ontgaan dat de Bitcoin koers zondag hard omlaag kelderde, met meer dan $10.000 in een aantal uur. Dit heeft uiteraard ook z'n gevolgen op on-chain data.

Zo laat Rafael Schultze-Kraft, de CTO en co-founder van Glassnode, een interessante indicator zien op Twitter.

Hij noemt hoe de Spent Output Profit Ratio (SOPR) is gedaald tot unieke laagtes. De voorgaande keren dat dit gebeurde, betrof het telkens het dieptepunt van de correctie.

Eigenlijk is deze indicator gebaseerd op een hele simpele gedachte: het berekent de uitgegeven output van een transactie.

Het is de 'realized value' in dollarwaarde gedeeld door de waarde van de munt op het moment dat deze output is gemaakt. Of nog simpeler: verkoopbedrag delen door het aankoopbedrag.

Schultze-Kraft omschrijft het simpel: doorgaans is dit een goed moment voor BTFD, Buy The Fucking Dip.

Veel mensen legden de link tussen de daling van de prijs en de daling van de rekenkracht. Hoewel dit geen causaal verband of correlatie met elkaar heeft, is het wel opmerkelijk. Door een explosie in een kolenmijn in China, moesten lokale mining farms tijdelijk stoppen met minen.

Het elektriciteitsnet werd uit veiligheidsredenen even plat gelegd. Het resulteerde in een enorme daling, tot wel 48% volgens CryptoQuant.

Dit kwam ze ook op kritiek te staan, want volgens ingeleiden is dit overdreven en kun je deze metric niet zo op deze manier aflezen. Andere berichtgeving noemt dat de rekenkracht niet meer dan 20% daalde.

Voorraad op exchanges

Tot slot nog een andere interessante metric die al maanden erg bullish is: de voorraad bitcoin die op exchanges staat. Dit getal blijft maar dalen, ondanks de enorme prijsdaling van afgelopen weekend.

Volgens CryptoQuant is er gisteren weer 110.000 bitcoin bij handelsplatformen weggehaald, een daling van 2,23 miljoen naar 2,12 miljoen BTC.

Miljoenen Bitcoin staat op beurzen, BTC netwerk verwerkt $1,7 miljard per dag

Het is niet alleen het netto-getal van de reserves die daalt. Ook het numerieke aantal stortingen neemt af. Volgens Glassnode staat deze metric op het laagste punt sinds begin februari. Destijds stond de koers nog op $35.000.

Bitcoin Nieuws app

Volg het laatste Bitcoin Nieuws via onze app. De versie voor Android is hier te downloaden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
data dinsdag