‘Minder dan 12 procent van alle bitcoiners heeft een eigen wallet’

Willy Woo, die normaal gesproken bekendstaat om zijn on-chain analyses met betrekking tot de koers, vraagt nu aandacht om een ander onderwerp dat volgens hem heel belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van bitcoin. Dan hebben we het, zoals je aan de titel waarschijnlijk al had gezien, over het beheren van eigen wallets.

Satoshi Nakamoto lanceerde bitcoin in 2009 als een decentrale valuta die je volledig in eigen beheer kunt bewaren.

Beurzen boven wallets

Toch kiezen veel mensen er nog voor om hun bitcoin bij een beurs te bewaren, in plaats van deze in een eigen wallet te stoppen. Ergens is dat logisch, omdat een foutje snel gemaakt is en mensen zich er waarschijnlijk niet helemaal comfortabel bij voelen om hun bitcoin allemaal in een eigen wallet te bewaren.

Je hoeft dan immers maar één foutje te maken om je volledige kapitaal te verliezen. Volgens Woo zijn er op dit moment 36,5 miljoen gebruikers die hun bitcoin op de blockchain bewaren in een eigen wallet.

Verder zijn er nog eens 300 miljoen gebruikers die bitcoin aanhouden via beurzen. Dat getal van 300 miljoen lijkt een wat hoge schatting, maar wellicht klopt het.

Uiteindelijk kunnen we natuurlijk nooit precies weten hoeveel mensen er bitcoin aanhouden bij beurzen en ook op de blockchain blijft het gissen. Toch laat het omvallen van partijen als FTX zien dat het belangrijk is om aandacht voor dit onderwerp te vragen. Je bitcoin zijn uiteindelijk alleen echt veilig in jouw eigen wallet.

Minder dan 12 procent

De getallen die Woo noemt betekent dat minder dan 12 procent van de mensen hun bitcoin in eigen wallets bewaart. Op basis van dat percentage zou je kunnen stellen dat de belangrijkste eigenschap van bitcoin de schaarste is en niet per se de decentrale aard van het protocol.

Mensen investeren blijkbaar vooral in bitcoin omdat ze de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden aantrekkelijk vinden. Als ze ook interesse hadden in de decentrale aard van het netwerk, dan hadden ze wellicht voor een eigen wallet gekozen.

Zo kunnen we de 12 procent die wel voor een eigen wallet kiest de echte puristen noemen en een nog kleiner percentage draait waarschijnlijk een eigen node. Wat dat betreft heeft bitcoin echt nog flink wat stappen te zetten voordat de grote visie van Satoshi Nakamoto gerealiseerd kan worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....