Miners profiteren van opleving bitcoin in 2023

Bitcoin lijkt op dit moment moeite te hebben om het bullish momentum door te zetten en definitief door de grens van 30.000 dollar heen te breken. Dat neemt echter niet weg dat de interesse in bitcoin daalt, want de 90-daagse gemiddelde van de transactiekosten laat zien dat miners op dit moment niets te klagen hebben.

Steeds meer omzet uit transactiekosten

Glassnode weet namelijk te melden dat bitcoin miners een steeds groter deel van hun omzet halen uit transactiekosten. Op het moment van schrijven staat het 90-daagse gemiddelde hiervoor op meer dan 2 procent. Terwijl de omzet van de miners een stijging van 3,5 procent meemaakte in diezelfde periode.

Wat dat betreft is er dus een interessante kentering gaande voor de miners, die hiermee stap voor stap minder afhankelijk worden van de bloksubsidie, die begin 2024 weer halveert.

Miners profiteren van opleving bitcoin in 2023

Meestal zien we de transactiekosten als percentage van de omzet pieken tijdens bullmarkten, maar wat vooral opvalt is dat deze door de jaren heen langzaam omhoog kruipt.

Het percentage lag vroeger nog een stuk lager, omdat de blokken simpelweg niet vol genoeg raakten om de transactiekosten te laten stijgen. Inmiddels wordt bitcoin populairder en populairder en komt daar langzaam verandering in.

Recordaantal nieuwe adressen

Ook is er een behoorlijke toename geconstateerd in het aantal nieuwe adressen op de bitcoin blockchain, zo weet Glassnode te melden. Op het moment van schrijven is deze statistiek boven de 491.000 uitgekomen, wat het hoogste getal in meer dan zeven maanden is voor deze statistiek.

Miners profiteren van opleving bitcoin in 2023

Wat dat betreft begint bitcoin weer een beetje in leven te komen en dat is helemaal niet gek als je bedenkt dat de koers het meer dan prima heeft gedaan de afgelopen maanden.

Het is nog zeker te vroeg om van een nieuwe bullmarkt te spreken, maar het goede begin is er wel degelijk voor bitcoin. 2023 is tot nu toe begonnen met een plus van ongeveer 70 procent en het jaar is nog lang en lang niet voorbij.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....