Mining farm in Maleisië tapt voor $500.000 aan elektriciteit af, rigs in beslag genomen

De politie in Maleisië heeft een bitcoin mining farm gesloten en 1.720 rigs in beslag genomen. De operators zouden elektriciteit hebben afgetapt, zo blijkt uit de aanklacht.

Inbeslagname 

De Maleisische politie heeft hard opgetreden tegen diefstal van elektriciteit. Politiechef Datuk Mior Faridalathrash Wahid vertelt in een persconferentie op het hoofdbureau van de politie van Manjung dat ze een inval hebben gedaan. Ze hadden klachten en tips binnenkregen van omwonenden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“De politie inspecteerde 75 gebouwen in het district en in 30 daarvan bleken er dingen te gebeuren met illegale bitcoin miners met gestolen elektriciteit.”

De politiechef merkte op dat de operatie dermate groot was, dat zelfs de brandweer erbij werd gehaald. Het schijnt dat er in totaal bijna $500.000 aan elektriciteit is afgetapt.

Naast de 1.720 ASIC’s heeft de politie nog meer apparatuur in beslag genomen, zoals “15 monitors, 22 CPU’s, 16 toetsenborden, computermuizen, modems en een laptop”.

Ook de auto (een Toyota), alarmsystemen en camera’s zijn geconfisqueerd. De politie arresteerde ook een 28-jarige conciërge van het pand. Ze vermoeden dat hij betrokken is bij het aftappen van de elektriciteit.

Niet de eerste keer

In juli hebben de Maleisische autoriteiten ook al 1.069 bitcoin mining rigs in beslag genomen. Toen ging het er hardhandig aan toe: alle ASIC’s werden platgereden met een stoomwals. De video hiervan ging destijds viral op Twitter en Reddit.

Ook het aftappen van elektriciteit is geen raar fenomeen. Overal in de wereld gebeurt het, kijkend naar eerdere berichtgeving. In Bulgarije stalen twee mannen bijna $1,5 miljoen aan stroom. In 2019 probeerde een Oekraïner mining rigs te verbergen in het administratieve gedeelte van een kernreactor.

Ook in Iran zijn 1.100 illegale mining farms gesloten en in Rusland werd er zelfs voor $6,6 miljoen aan elektriciteit gestolen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining