Ministerie Taiwan waarschuwt voor steekpenningen in de vorm van bitcoin

Het aantal omkopingen met bitcoin en ether neemt toe in Taiwan, zo beweert het ministerie van Justitie.

Steekpenningen

Volgens de China Times waarschuwt het ministerie dat contant geld niet langer populair is als betaaloptie in corruptiezaken. Ze delen dat “BTC, ETH en andere munten ook in opkomst zijn als instrumenten van corruptie”.

Sinds de eeuwwisseling zou er in totaal (van wat bekend is) al 1.254 miljard yuan, of $174 miljoen, aan steekpenningen zijn rondgegaan in de politieke kamers.

Het regering vreest dat cryptovaluta steeds meer gaan worden gebruikt als “tools voor verkiezingsomkoping”. Volgend jaar staan de algemene verkiezingen weer voor de deur. Medio januari 2024 gaat het land naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

Het ministerie claimt dat zowel de politie als de aanklagers “actief hebben voorkomen” dat cryptovaluta “aanwezig waren” bij de campagnes van de algemene verkiezingen. Ze lijken vooral aan te willen geven dat ze er van op de hoogte zijn dat de omkoping nu verder gaat dan contant geld, en dat het cryptovaluta in de smiezen heeft.

Naast cryptovaluta ontvangen ambtenaren ook steekpenningen via mobiele e-pay-platforms zoals Line Pay, Pi Wallet, Jiekou en Oufubao. Er zouden al miljoenen dollars aan beloningen zijn overhandigd aan personen die de afgelopen twee decennia de politie hadden getipt over gevallen van verdachte omkoping.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zouden er zelfs “in totaal 1.335 gevallen” van corruptie zijn opgemerkt. Ruim 700 personen zijn hier ook voor berecht. Het zou zijn gegaan om onder andere enkele voormalige functionarissen van de centrale regering, een burgemeester, een gemeenteraadsvoorzitter en een plaatsvervangend voorzitter.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws