Rus ontvangt $28 miljoen aan bitcoin als steekpenningen

De Russische overheidsfunctionaris Marat Tambiev zou $28 miljoen aan bitcoin hebben geaccepteerd. Deze steekpenningen werden aangeboden door een hackorganisatie.

Bitcoin als smeergeld

Volgens de autoriteiten kreeg Tambiev dit zwijggeld op 7 april 2022 van de hackorganisatie genaamd Infraud Organization Mark en haar leden Konstantin Bergmanov en Kirill Samokutyaevsky.

De aanklagers beweren dat er 1032,1 BTC stond op de laptop van Tambiev, die in beslag werd genomen tijdens een inspectie van zijn flat in Moskou.

Er zou een onderzoek zijn gestart tegen de hackersgroep en dus kwam het de organisatie wel goed uit om iemand in de onderzoekscommissie te hebben die een goed woordje voor hen kon doen. Bitcoin bleek de perfecte manier om Tambiev om te kopen.

De aandacht van de onderzoekers werd getrokken door een map genaamd “Pension” op de computer van de Rus. Het bevatte een foto van een vel papier met daarop codes. Dit waren de private keys (of seed phrases) waarmee Tambiev toegang had tot 932,1 BTC en 100 BTC. Hij zou gebruik hebben gemaakt van een Ledger Nano S.

Volgens de plaatsvervangend procureur-generaal kreeg Tambiev 11,7 miljoen roebel ter waarde van ongeveer $150.000 toen hij voor de onderzoekscommissie werkte. Zijn $28 miljoen aan bitcoin past niet in dit plaatje en volgens hem duidt dit “op ontvangen eigendommen van bronnen die niet in de wet zijn voorzien”.

Inmiddels is Tambiev ontslagen, zo valt te lezen in het lokale nieuwsbericht.

Volgens de publicatie zal hij op 5 juni voor de rechtbank verschijnen. De aanklager zal proberen om al zijn illegaal verkregen geld ook op een juridische manier veilig te stellen. De zaak is ingediend door plaatsvervangend procureur-generaal Anatoly Razinkin.

Tambiev blijft zich echter verzetten tegen de beschuldigingen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...