Moeilijkheid van bitcoin mining stijgt 3,4%

Moeilijkheid van bitcoin mining stijgt 3,4%

Het is weer een stuk moeilijker geworden om nieuwe bitcoin te verdienen door middel van mining. De moeilijkheidsgraad steeg gisteren met ongeveer 3,4%.

Rekenkracht en moeilijkheid

De stijging is een gevolg van de toename van de rekenkracht in de afgelopen wee weken. Deze hashrate bereikte eerder deze maand een recordhoogte van (een geschatte waarde van) 266 EH/s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De toename van de mining difficulty over het afgelopen epoch was bescheiden. Eerder deze maand steeg het nog met 13%. Dit keer is dat 3,4%, zoals te zien is in onderstaande data van Glassnode.

Moeilijkheid van bitcoin mining stijgt 3,4%

De moeilijkheidsgraad van het mining algoritme past zich automatisch elke 2016 blocken aan. Met een blocktijd van ongeveer tien minuten, komt dat neer op iedere ~2 weken.

Volgens de meest actuele schatting hebben miners deze maand tot nu toe ongeveer $420 miljoen aan bitcoin verdiend.

Kalibratie blocktijd

Elke dag (en beter gezegd: elke seconde) strijden miners uit de hele wereld met elkaar om het recht om een volgend block aan de blockchain te mogen toevoegen. Ze doen dit door rekenkracht in te leggen, in de hoop om zo snel mogelijk (en als eerste) een juiste oplossing aan te leveren.

Doordat er daardoor meer en meer rekenkracht wordt ingelegd, volgt het aantal nieuwe blocken zich in hoog tempo op. Om deze blocktijd toch stabiel te houden, heeft Satoshi Nakamoto een speciaal mechanisme ingebouwd: de aanpassing van de moeilijkheidsgraad.

Dit mechanisme garandeert tegelijkertijd de voorspelbare uitgifte van nieuwe coins van momenteel 6,25 BTC per block.

Deze mining difficulty adjusmtent vindt iedere twee weken plaats. Als het ware kalibreert het netwerk zichzelf, waardoor het gemiddeld 10 minuten blijft duren om een nieuw block te maken. De waarde van deze moeilijkheid bereikte gisteren een recordhoogte.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties