Moet Tesla bitcoin accepteren? Netwerk draait voor 50% op schone energie

Jamie Coutts van Bloomberg constateert dat het netwerk van Bitcoin momenteel voor meer dan 50 procent op duurzame energie draait. Dat was oorspronkelijk de grens die het Tesla van Elon Musk had gesteld om weer bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Moet de populaire fabrikant van elektrische voortuigen bitcoin weer omarmen?

Tesla en bitcoin

In 2021 werd Tesla onverwachts één van de beursgenoteerde bedrijven die groots in bitcoin investeerde. Enkele maanden later kwam echter de schokkende mededeling dat ze geen bitcoin meer zouden accepteren als betaalmiddel, vanwege het energieverbruik van bitcoin; met name omdat een te groot deel van het netwerk op niet-duurzame energie zou draaien.

Destijds maakte Tesla CEO Elon Musk bekend dat zijn bedrijf weer bitcoin zou accepteren als betaalmiddel zodra het netwerk voor tenminste 50 procent op duurzame energie zou draaien.

Inmiddels lijkt dat het geval, maar het wachten is nog altijd op een update van Tesla over deze ontwikkeling. Voor bitcoin zou het in ieder geval een mooie stap zijn als Tesla het weer omarmt als betaalmiddel.

Vooral omdat dit aan de wereld laat zien dat het netwerk van Bitcoin een stuk groener is geworden de afgelopen jaren.

Bitcoin en groene energie

Bitcoin en duurzame energie lijkt per definitie een goede combinatie te zijn. Het opwekken van duurzame energie is immers grillig en grotendeels afhankelijk van de natuur. Om die reden zijn er geregeld momenten voor producenten van duurzame energie dat ze met overschotten kampen.

Die overschotten kunnen ze meestal niet kwijt aan het net, waardoor die energie in principe verloren gaat. Door bitcoin miners aan te sluiten kan die energie alsnog worden omgezet in kapitaal, waardoor producenten van duurzame energie concurrerender worden.

Hierdoor wordt het opwekken van duurzame energie relatief winstgevender en zo kan bitcoin helpen om meer investeringen in duurzame energie mogelijk te maken. Om die reden is het ook niet vreemd dat een significant deel van het netwerk draait op duurzame energie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....