Morgan Stanley is koper van ruim $100 miljoen aan Bitcoin bij Grayscale

In documentatie die bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is ingediend, heeft bankgigant Morgan Stanley bekend gemaakt dat ze (indirect) bitcoin hebben bijgekocht voor een aantal van zijn fondsen.

Bitcoin in fondsen

Het gaat om cijfers over het derde kwartaal. In deze periode heeft de Amerikaanse bank flink aan Bitcoin aan aangeschaft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat betreft de periode die eindigde op 30 september kochten ze bijvoorbeeld 1,5 miljoen aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) voor hun Growth Portfolio Fund. Ook schaften ze 600.000 shares aan voor hun Insight Fund.

Omgerekend komt dit neer op respectievelijk (ongeveer) $75 miljoen en $30 miljoen.

Het lijkt erop dat Morgan Stanley zich steeds meer op hun gemak voelt om bitcoin te kopen. Enkele andere fondsen, zoals het Global Opportunity Portfolio, kregen ook meer GBTC-aandelen toegewezen.

James Gorman, de CEO van Morgan Stanley, liet in oktober nog weten dat Bitcoin (net als andere cryptovaluta) in zijn ogen "een manie is". Toch bieden ze deze activaklasse aan.

Net als JP Morgan: waar CEO Jamie Dimon persoonlijk absoluut niet in Bitcoin gelooft, vindt hij het prima om er als bank en bedrijf geld aan te verdienen.

Trust naar ETF

De Grayscale Bitcoin Trust wordt sinds 2013 verhandeld op de OTCQX-markt. Institutionele en vermogende beleggers kunnen aandelen kopen (met een lock-up periode van 12 maanden). Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken over private key management en regeltjes.

De GBTC-shares worden wel verhandeld tegen een premium. Momenteel staat de prijs (omgerekend) 11,71% onder de spotprijs.

Mede daarom doet Grayscale een poging om hun Trust om te toveren tot een exchange traded fund (ETF). Daarbij zal dan de negatieve premium geen issue meer zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!