Mt. Gox verplaatst 12.000 BTC: Einde van uitbetalingen is in zicht

872 totale weergaven
mt. gox schuldeisers bitcoin

Mt. Gox, de failliete crypto exchange, heeft onlangs 12.000 Bitcoin verplaatst naar een nieuw, onbekende wallet. Dit is de eerste grote transactie van de exchange sinds het einde van juli. De transactie vond enkele uren geleden plaats, waarbij Bitcoin ter waarde van ongeveer $709,4 miljoen werd verplaatst naar een leeg adres. Daarnaast werd 1.265 Bitcoin, ter waarde van ongeveer $74,8 miljoen, verplaatst naar een adres dat bekend staat als een Mt. Gox cold wallet, volgens gegevens van Arkham Intelligence. Deze fondsen zijn sinds de transactie niet meer verplaatst.

Voorbereiding op terugbetaling aan schuldeisers door Mt. Gox?

Er wordt gespeculeerd dat Mt. Gox zich mogelijk voorbereidt om meer Bitcoin terug te geven aan schuldeisers. Deze mensen wachten al bijna tien jaar op hun crypto, sinds de beruchte hack en het daaropvolgende faillissement van de exchange in 2014. Toch zijn er ook andere ideeën over deze beweging.

Alex Thorn, hoofd onderzoek bij Galaxy, denkt dat slechts een klein deel van de verplaatste fondsen, ongeveer $74,5 miljoen, bestemd is voor de schuldeisers. De rest zou nog steeds in handen zijn van de Mt. Gox estate en verplaatst zijn naar een nieuwe cold storage.

Eerder verplaatste Bitcoin

Dit is de eerste grote Bitcoin transactie van Mt. Gox sinds 30 juli, toen de exchange 47.229 BTC verplaatste naar drie onbekende wallets binnen drie uur. Destijds vermoedde Arkham Intelligence dat 33.105 van die Bitcoin naar een wallet van crypto exchange BitGo ging, een custodian die samenwerkt met de Mt. Gox Trustee om fondsen terug te geven aan de schuldeisers.

Twee weken later stuurde deze wallet een testtransactie, waarna het volledige bedrag werd verplaatst naar een ander onbekende wallet, waar het sindsdien is gebleven.

Schuldeisers holden hun Bitcoin

Volgens gegevens van CryptoQuant is ongeveer 68% van de Bitcoin van Mt. Gox al teruggegeven aan de schuldeisers. Toch houdt de exchange nog steeds een groot aantal Bitcoin vast, namelijk 46.164 BTC, met een geschatte waarde van ongeveer $2,7 miljard.

Interessant genoeg hebben veel schuldeisers ervoor gekozen om hun teruggewonnen Bitcoin te holden in plaats van ze direct te verkopen. Lukas Enzersdorfer-Konrad, plaatsvervangend CEO van Bitpanda, legt uit dat veel van deze schuldeisers vroege adoptanten van Bitcoin waren.

Voor hen is Bitcoin meer dan alleen een financieel actief; het vertegenwoordigt een technologie en een idee waarin ze echt geloven. Dit kan hun beslissing om vast te houden aan hun Bitcoin beïnvloeden.

Maria Carola, CEO van de cryptocurrency exchange StealthEX, voegt hieraan toe dat schuldeisers ervoor kiezen om hun Bitcoin te holden vanwege de verwachting dat de BTC koers in de toekomst zal stijgen.

Ze merkt op dat directe verkoop kan leiden tot aanzienlijke vermogenswinstbelasting, terwijl het holden van BTC hen in staat kan stellen deze belastingen uit te stellen of te wachten op gunstigere marktomstandigheden.

Lees meer over:
Mt.Gox

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...