“Bitcoin in de vroege fase van een bullmarkt”

De Nederlandse analist PlanB, die sinds de publicatie van zijn Stock-to-Flow model in 2019 ruim 1,8 miljoen volgers vergaarde, zegt nu dat bitcoin in de vroege fase van een bullmarkt zit. Dit baseert hij op zijn "favoriete grafiek" na die van het Stock-to-Flow model, die is gebaseerd op 1 on-chain variabele.

Vroege fase van een bullmarkt

In de grafiek is duidelijk te zien in welke fase bitcoin volgens de analist zit. Op dit moment zou er sprake zijn van de vroege fase van een bullmarkt. Dat zou in theorie moeten betekenen dat bitcoin vanaf dit niveau geen significante correcties of langdurige bearish periodes meemaakt totdat er een nieuwe piek wordt bereikt voor de koers.

Althans, als we het gedrag van bitcoin in het verleden als maat mogen nemen voor de toekomst. Het gaat in de grafiek overigens om maandelijkse stippen, wat betekent dat iedere stip in de grafiek één maand van de koersgeschiedenis van bitcoin vertegenwoordigt.

Als de analyse van de populaire analist klopt, dan mogen we vanaf nu dus zeggen dat bitcoin in een nieuwe bullmarkt zit. Nog niet in de fase waarin de koers echt explodeert, maar in de beginfase waarin iedereen nog een beetje ontkent of voorzichtig is om er het stickertje bullmarkt op te plakken.

Op weg naar de halving

De volgende bitcoin halving staat voorlopig voor maart 2024 op het programma. Wat dat betreft zou het bijzonder zijn als bitcoin op dit moment al richting een bullrun gaat, omdat die meestal pas begint nadat de halving heeft plaatsgevonden.

Na de halving is de beloning die miners ontvangen voor het produceren van een blok immers gehalveerd. Dat zorgt voor een lager aanbod van nieuwe bitcoin op de markt, wat op de lange termijn voor een koersexplosie zorgt.

We moeten echter niet vergeten dat halvings en de schaarste van bitcoin niet de enige factoren zijn die de koers beïnvloeden. Zeker in het afgelopen jaar speelden de macro-economische omstandigheden ook een significante rol.

De stijgingen van de afgelopen weken leken vooral het resultaat van de onrust binnen de Amerikaanse en Europese bankensector. Veel mensen realiseerden zich in die periode dat hun geld niet veilig is in het traditionele financiële systeem en gingen op zoek naar alternatieven, waar bitcoin duidelijk toe behoort.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....