Nassim Taleb: ‘Bitcoin is geen hedge tegen geopolitieke onrust, maar het tegenovergestelde’

Nassim Nicholas Taleb, bekend als auteur van onder andere 'Black Swan', heeft op Twitter weer eens uitgehaald naar bitcoin. Ditmaal claimt Taleb dat bitcoin een hedge is voor helemaal niets.

Taleb beschrijft bitcoin als de "perfecte sucker game" tijdens perioden van lage rentes. Het grappige is dat Taleb niet lang geleden nog een groot voorstander van bitcoin was en zelfs het voorwoord voor 'The Bitcoin Standard' van Saifedean Ammous schreef.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een hedge voor helemaal niets

"Hannibal ad portas" zo begint Taleb zijn vernietigende tweet voor bitcoin. Hannibal voor de poorten is een spreekwoord om dreigend gevaar aan te duiden. Het komt uit het Romeinse tijdperk toen de beruchte Hannibal in 211 voor Christus met zijn legers de poorten van Rome naderde.

Op basis van de huidige prijsactie concludeert Taleb dat bitcoin geen hedge is tegen inflatie, squeezes van de olieprijs, aandelen en geopolitieke onrust. "Bitcoin blijkt zelfs het tegenovergestelde te zijn". Je kunt echter beargumenteren dat Taleb het wat inflatie betreft in ieder geval niet helemaal bij het juiste eind heeft.

Op het moment dat de inflatiecijfers binnenkomen heeft de daadwerkelijke inflatie, het vergroten van de geldhoeveelheid, al lang geleden plaatsgevonden. De afgelopen jaren heeft bitcoin juist heel veel kracht laten zien en je kan dat uitleggen als een bescherming tegen inflatie. Bitcoin heeft een hoop van dat 'nieuwe' geld opgezogen.

Taleb neemt geen blad voor de mond

De auteur van meerdere populaire boeken binnen de financiële wereld is niet bang om hard uit de hoek te komen. Zo noemde hij niet lang geleden bitcoin-auteur Dan Held onder meer een "monocellular brain". Taleb is duidelijk op oorlogspad met de bitcoin-gemeenschap.

Vorig jaar juni publiceerde Taleb een paper met de naam "Bitcoin, Currencies and Bubbles" waarin hij een bearish scenario voor bitcoin presenteerde. Ondanks dat hij bitcoin prijst vanwege het feit dat het compleet los van iedere macht op aarde opereert, ziet hij bitcoin falen als valuta en hedge tegen inflatie.

In juli twitterde Taleb dat bitcoin een "magneet voor imbecielen" is. In december was bitcoin een onhandig en overbodig product van lage rentes en voorspelde hij de ineenstorting vanwege hoge inflatie. Vorige maand beschreef Taleb bitcoin nog als een besmettelijke ziekte.

Ondanks zijn felle kritiek durft Taleb bitcoin niet te shorten, iets wat volgens hem "irrationeel" is. Ergens is dat begrijpelijk. Zelfs als je niet in de toekomst van bitcoin gelooft, is het gezien de prijsgeschiedenis meer dan overantwoord om bitcoin te shorten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....