Nassim Taleb draait 180 graden: ‘Bitcoin is piramidespel en gimmick’

Nassim Taleb heeft het niet zo meer met Bitcoin. De statisticus en auteur noemt de cryptomunt een ponzi-scheme en een gimmick. Het is toch opmerkelijk, gezien de Libanese-Amerikaan lange tijd voorstander van bitcoin leek te zijn.

Taleb negatief over Bitcoin

Taleb is bekend van zijn boeken The Black Swan, Antifragile en Skin in the Game. Het zijn bestsellers en hierdoor staat hij bekend als gerespecteerd denker. Lange tijd was hij ook voorstander van Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo schreef hij het voorwoord van het bekendste boek The Bitcoin Standard van Saifedean Ammous. Inmiddels is zijn plekje overgenomen door Michael Saylor.

In een gesprek met de Squawk Box van CNBC zei Taleb dat Bitcoin "kenmerken heeft van een piramidespel. Er is geen verband tussen inflatie en Bitcoin. Het kan naar 0 gaan terwijl er hyperinflatie ontstaat."

Hiermee verwijst hij naar de uitspraken van Bitcoin-believers dat het 'een hedge is tegen inflatie'. Hij weet wel een betere oplossing:

"Als je een bescherming tegen inflatie wilt, koop dan een stuk land en laat er - weet ik veel - olijven op groeien. Je krijgt dan altijd nog olijfolie als de prijs instort. Met Bitcoin is er geen link te maken."

Taleb heeft misschien wel gelijk: de prijs van bitcoin stijgt harder dan de inflatie. En wie garandeert dat er hyperinflatie gaat komen? De volatiliteit maakt bitcoin ook niet per se een goede hedge (voor de korte termijn). Toch is er ook veel scepsis over de manier waarop de inflatie wordt berekend:

Naast een piramidespel noemt Taleb Bitcoin ook een 'gimmick' en hij benadrukt het belang van 'cash-generating vehicles'. Daarbij is het duidelijk: bitcoin is in zijn ogen een investering die winst moet genereren, in plaats van een spaarmiddel waarin je gemaakte winsten wil opslaan voor de lange termijn.

Ook ziet hij ziet geen systematische link tussen alle beweringen die men maakt over de cryptomunt: "mensen komen, investeren en gaan". De negatieve houding komt niet vanuit het niets. Eerder dit jaar tweette hij al hoe Bitcoin was "gefaald". Hij gaf destijds al aan dat hij zijn posities aan het afbouwen was.

Het internet wordt wakker

Al met al kun je dus wel stellen dat Taleb Bitcoin de rug heeft toegekeerd. Op Twitter doet men lachwekkend over deze houding en uitspraken. Al snel kwamen de memes uit de zolderkamertjes gerold. Taleb wordt belachelijk gemaakt. Voornamelijk de uitspraak over de olijfolie doet het goed:

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
piramidespelponzi