Dollar verliest van Bitcoin, inflatiecijfer van 2,6% versterkt stijging

Terwijl de Bitcoin koers naar nieuwe recordhoogtes schiet, komt er vanuit alle hoeken goed nieuws.

Of het nu Coinbase is die legitimiteit geeft aan de industrie met de directe notering aan de Nasdaq, of het nieuws vanuit de traditionele wereld. Het blijkt dat de inflatie van de Amerikaanse dollar is gestegen weer is toegenomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inflatie

Een directe aanleiding voor de recente prijsstijging is niet aan te wijzen. Toch lijkt het niet onlogisch dat het nieuws dat het Amerikaanse 'Bureau of Labor' gisteren naar buiten bracht over de consumentenprijsinflatie hier debet aan heeft.

Het blijkt dat de index het sterkst is gestegen in bijna negen jaar. Voornamelijk de kosten in de energiesector rijzen de pan uit.

De instantie merkte op dat de inflatie in maart met 0,6 procent is gestegen ten opzichte van februari. Dat is de hoogste stijging sinds februari augustus 2012.

Volgens een peiling van Reuters overtrof deze uitkomst de verwachtingen van economen. Ondertussen steeg de totale gecorrigeerde jaarlijkse inflatie met 2,6 procent.

Dollar verliest van Bitcoin, inflatiecijfer van 2,6% versterkt stijging

Met inflatie komt het er op neer dat je minder kunt kopen met hetzelfde geld. Dit kan omdat producten duurder worden (om bijvoorbeeld te produceren), maar deze inflatie heeft net zo goed te maken met de valuta waarin je de producten uitdrukt: fiatgeld. En dit is ook precies waar Bitcoin in het spel komt.

Amerikaanse dollar

De enorme groei van bitcoin sinds de crash van maart vorig jaar is niet los te zien van de perikelen rond de Amerikaanse dollar. De verwachting is dat de Amerikaanse dollar op termijn zijn koopkracht gaat verliezen. Waarom?

De Federal Reserve heeft besloten om de rentetarieven voor leningen tot bijna nul te verlagen. Tegelijk startten ze een onbeperkt opkoopprogramma van obligaties om ze de Amerikaanse economie weer aan te zwengelen.

Als gevolg hiervan neemt de geldhoeveelheid enorm toe. Niet álles raakt de reële economie, maar toch zorgt dit extra geld wat wordt geprint voor inflatie (en vooral: bubbels).

Ook besloot het Federal Open Market Committee dat een inflatie boven de 2 procent prima is, als manier om '' tekort geschoten inflatie' uit te balanceren. Voorheen was deze 2% nog een harde grens.

Al deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat het slimme geld oplossingen zoekt om de dollar (en ander fiatgeld) te mijden. Of het nu MicroStrategy, Tesla of Square is: het beperkte aantal bitocin van maximaal 21 miljoen BTC wekt de interesse. Al deze bedrijven hebben voor miljoenen, zo niet miljarden, van de kasreserves omgezet in bitcoin om inflatie te ontlopen.

Inflatie door een Bitcoin bril

In januari dit jaar werd duidelijk dat de inflatie in Nederland in het jaar 2020 gelijk stond aan 1,3%. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent deze inflatie aan de hand van de zogenoemde consumentenprijsindex (CPI).

Hier zitten echter wat haken en ogen aan. Er zijn ook een aantal dingen die níet zijn meegenomen in het mandje, zoals te lezen is in de officiële documentatie in paragraaf 2.1, zoals:

  • vastgoed
  • edelmetalen en goud
  • investeringen in aandelen
  • bitcoin

Al deze dingen die níet worden meegenomen in het CPI, zijn precies de activaklassen waar investeerders naar vluchten om de inflatie te ontlopen.

Het zijn immers, in tegenstelling tot fiatgeld, moeilijk of onprintbare activa. Op deze manier geeft het CPI een scheef (en onterecht positief) beeld. Vastgoed, goud, aandelen en bitcoin: allemaal staan of stonden ze de afgelopen maanden op recordhoogten.

Intussen wordt het narratief rondom Bitcoin alleen maar sterker. Zowel de inflatie als de geldhoeveelheid staan in het protocol vast. Het is voorspelbaar en transparant. Momenteel komen er per dag nog 900 nieuwe bitcoin in omloop, een getal dat iedere vier jaar halveert.

De inflatie van bitcoin (als activa) is momenteel 1,8%. In 2024 halveert dit getal naar ~0,8% en weer vier jaar later gaat dit naar 0,4%. Rond het jaar 2140 zal de laatste satoshi in omloop komen en zullen alle ~21 miljoen BTC zijn uitgegeven.

Wil je graag meepraten over bitcoin? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
dollarinflatie