Nationale Bank van Ethiopië bereidt wettelijk kader voor CBDC voor

3361 totale weergaven

De Nationale Bank van Ethiopië (NBE) heeft twee nieuwe proclamaties geïntroduceerd als onderdeel van een ingrijpende economische hervorming, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de mogelijke introductie van een Central Bank Digital Currency (CBDC).

Wettelijk kader

De nieuwe proclamaties van het NBE omvatten het creëren van een wettelijk kader voor een CBDC en het opzetten van een regelgevende zandbak voor innovatieve financiële oplossingen.

Deze veranderingen, die deel uitmaken van Ethiopië’s eigen economische hervormingsagenda, zijn ook bedoeld om het kapitaal van het NBE te vergroten en de consumentenbescherming te verbeteren. De Raad van Ministers heeft deze proclamaties goedgekeurd, die binnenkort door het Huis van Afgevaardigden zullen worden beoordeeld.

Inspanningen voor economische liberalisering

Ethiopië heeft al stappen gezet in de richting van economische liberalisering, door een einde te maken aan het staatsmonopolie op mobiele gelddiensten en door een op blockchain gebaseerde digitale infrastructuur te implementeren voor grote overheidsbetalingen.

Het land is van plan om zich in december aan te sluiten bij een grensoverschrijdend betalingssysteem, waardoor de economie verder wordt geïntegreerd met wereldwijde financiële systemen.

Afrika’s ervaring met digitale valuta’s

Hoewel verschillende Afrikaanse landen CBDC’s onderzoeken, zijn de ervaringen gemengd. In Ethiopië, waar digitale valuta nog steeds illegaal zijn, hebben dataminingbedrijven geprofiteerd van goedkope elektriciteit om crypto te delven.

Het land wil nu een CBDC introduceren als onderdeel van bredere inspanningen om zijn financiële systeem te moderniseren. Nigeria’s eNaira heeft beperkt succes gehad sinds de lancering in 2022, en Zimbabwe heeft een op goud gebaseerde token geïntroduceerd als nieuwe valuta.

Regelgevende maatregelen

De nieuwe proclamaties stellen ook de oprichting voor van een Monetair Beleidscomité om monetaire stabiliteit te garanderen door middel van overleg met de overheid. Daarnaast zal een Nationaal Comité voor Financiële Stabiliteit toezicht houden op de gezondheid van het financiële systeem.

Deze maatregelen omvatten normen voor de benoeming van de gouverneur en vice-gouverneur van de NBE, om de financiële regelgeving van Ethiopië in overeenstemming te brengen met wereldwijde trends.

De stap van Ethiopië naar een CBDC maakt deel uit van een uitgebreide hervormingsagenda om de financiële infrastructuur van het land te moderniseren. Met de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en het toenemende gebruik van cryptocurrency positioneert Ethiopië zich als een belangrijke speler in de wereldwijde arena voor digitale activa.

Lees meer over:
AFRCBDCregelgevingwet

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd