Nigeria Dumpt Anti-Crypto Wet & Lanceert Nieuwe Stablecoin!

Nigeria Crypto

Onlangs heeft de Centrale Bank van Nigeria (CBN) haar strakke anti-crypto beleid herroepen, dat banken verbood om bijna twee jaar lang crypto-gerelateerde transacties te behandelen. Dit valt samen met de inspanningen van Nigeriaanse banken om cNGN, een nieuwe stablecoin, te lanceren.

CBN wijzigt beleid

De CBN merkte op dat de toegenomen wereldwijde interesse en acceptatie van cryptocurrencies een herziening van de strenge restricties, opgelegd in 2021, noodzakelijk maakte.

De Nigeriaanse regulator heeft herziene richtlijnen bekendgemaakt die de normen en voorwaarden voor bankrelaties en het openen van rekeningen voor virtuele munten vaststellen.

Bij deze richtlijnen moeten banken het Bank Verification Number verzamelen van leidinggevenden van crypto-bedrijven vóór het opzetten van rekeningen. Bovendien moet van de CBN crypto-bedrijven een licentie hebben van de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission en zich ook registreren bij de Corporate Affairs Commission van het land voor toegang tot rekeningen.

Deze richtlijnen versterken de protocollen voor risicobeheer in de banksector, vooral met betrekking tot de activiteiten van gelicenseerde VASP’s. De regulator onderstreept dat financiële instellingen geen cryptocurrency mogen bezitten, handelen of transacties uitvoeren op eigen rekeningen.

In februari 2021 verbood de CBN nog het gebruik van traditionele banken voor crypto-gerelateerde transacties en droeg banken op om rekeningen gelinkt aan cryptocurrency-handel snel te sluiten.

Samenwerking aan Nigeriaanse stablecoin

Belangrijke lokale banken, zoals Access Bank, Sterling Bank, Providus, Korapay, First Bank, Interstellar, Interswitch, Budpay en Convexity, werken nu samen aan de cNGN stablecoin.

Deze stablecoin zal gekoppeld zijn aan de Nigeriaanse naira en dient als aanvulling op de eNaira, de centrale digitale valuta (CBDC) van Nigeria. De eNaira is sinds de launch nog niet echt populair geworden binnen Nigeria.

Nigeria springt eruit als een van de crypto-vriendelijkste landen ter wereld. Volgens Chainalysis is Nigeria de nummer twee in de Global Crypto Adoption Index en leidt het de Afrikaanse regio in het volume van transacties.

Lees meer over:
wetgeving

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...