Nederland heeft eerste uitgeverij die bitcoin (BTC) accepteert

Een primeur op Nederlandse bodem. Ensie is namelijk de eerste Nederlandse uitgeverij die bitcoin als betaalmiddel accepteert.

Boek kopen met bitcoin

Aanleiding is het boek de Crypto Encyclopedie die wetenschapsjournalist en BNR-podcastexpert Krijn Soeteman in opdracht van Ensie heeft geschreven. Al snel kwam ter sprake om het boek ook te kunnen kopen met btc. Het boekwerk volop weetjes over bitcoin (en andere protocollen) is direct af te rekenen met bitcoin. Ze werken hiervoor samen met BitKassa, die de betalingen in bitcoin omzet in euro’s voor de afnemers van hun betaaldienst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uitgever Bart Welzen zegt in het persbericht: ‘We zijn sinds de lancering van ons online platform meer een techorganisatie dan een traditionele uitgeverij. Het is mooi om te zien hoe een nieuwe boekpublicatie een technologische ontwikkeling als deze kan stimuleren. We streven er dan ook naar om het uitgeversvak in samenwerking met onze auteurs te blijven vernieuwen.’

Waar uitgeverijen meestal het imago hebben van traditionele organisaties ziet Ensie zich als een minder traditionele uitgeverij, ook al bestaan ze al sinds 1946.

In dat jaar werden de eerste ENSIE-encyclopedieën gedrukt en al tien jaar geleden is het bedrijf gestart herstart als online platform. Bij Ensie kwamen ze er al snel achter dat er nog steeds een vraag is naar gedrukte werken waarbij duiding centraal staat. Hierbij volgden ze dan ook het omgekeerde principe: vanuit het succes van de online encyclopedie werd er een uitgeverij opgezet met hoogwaardige gedrukte encyclopedische boeken.

Steeds meer producten en diensten zijn af te rekenen met bitcoin. In veel gevallen kan dat ook via het lightning netwerk, de sublaag op het bitcoinnetwerk. Lightning staat synoniem voor snelle, goedkope betalingen die vrijwel geen energie verbruiken. Voor met name inwoners in tweede en derde wereldlanden is betalen met lightning een manier om onder het juk van dure geldverwerkers te komen. Bovendien bespaart het ontvangen van dollars over het bitcoin netwerk op een mobiele telefoon hen heel veel tijd.

Columns Krijn Soeteman

Krijn Soeteman schrijft voor Bitcoinmagazine.nl wekelijks een column. Zie de meest recente columns hieronder:

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...