Nederlander die 39.842 bitcoin kocht moet 17 maanden cel in wegens witwassen

Nederlander die 39.842 bitcoin kocht moet 17 maanden cel in wegens witwassen

Een 35-jarige Nederlander is tot 17 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens witwassen door middel van bitcoin. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

De zaak is aan het rollen gekomen in het onderzoek IJsberg van de fiscale opsporingsdienst (FIOD). Daaruit blijkt dat de veroordeelde tussen januari 2013 en maart 2015 heeft gehandeld in grote hoeveelheden bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij kocht deze bitcoin in met contanten. De deals vonden grotendeels plaats in fastfoodketens in de regio Rijnmond.

De ingekochte bitcoin verkocht hij vervolgens via online wisselkantoren, op beurzen of andere geldhandelaren. Die opbrengst in euro's nam hij dan weer contant op om er weer nieuwe bitcoin van te kopen.

In totaal heeft de verdachte maar liefst 39.842 bitcoin gekocht. Tegen de huidige marktprijs gaat het om een bedrag van 1,2 miljard euro (!). Maar destijds ging het om veel lagere eurobedragen per bitcoin.

Zie hieronder een voorbeeld van één van zijn ontvangende adressen. Op 2 februari 2013 kocht de verdachte 838 bitcoin voor een bedrag net boven de 12.000 euro. Dat is omgerekend 14 euro per bitcoin.

Nederlander die 39.842 bitcoin kocht moet 17 maanden cel in wegens witwassen

Het Haagse hof acht het bewezen dat de verdachte zich twee jaar lang schuldig heeft gemaakt aan witwassen en het ‘faciliteren van de aan het criminele vermogen onderliggende criminaliteit’.

Ook is de verdachte veroordeeld voor een mishandeling die tijdens een transactie plaatsvond.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties