Nederlander steelt 2,5 miljoen dollar aan crypto en belandt in cel

De Nederlander Wybbo Wirsma is in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld wegens het stelen van 2 miljoen pond (2,5 miljoen dollar) aan cryptocurrency’s. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan het witwassen van gelden.

Hij is veroordeeld tot 4,5 jaar cel door de rechtbank in Oxford na een onderzoek van maar liefst vijf jaar. Dat meldt de Britse South East Regional Organised Crime Unit (SEROCU).

De 40-jarige man heeft overigens zijn straf al grotendeels in voorarrest uitgezeten in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk. In 2019 is er na een politieonderzoek bij de man computers, drugs en contant geld in beslag genomen in zijn huis in Oxford. Hij studeerde in Engeland.

Wiersma had onder een valse naam een website opgezet waarop hij een code van 81 tekens genereerde die hij gebruikte om cryptomunten van gebruikers te stelen.

“Wiersma beroofde mensen van hun geld dat ze hadden geïnvesteerd in cryptocurrency, verplaatste het door een web van handelsrekeningen en zorgde ervoor dat sommigen bedrijven en particulieren hun spaargeld verloren”, aldus rechercheur Rob Bryant van SEROCU in een verklaring. Naar verluidt zijn er ruim 100 gedupeerden.

Lees meer over:
misdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...