FBI grijpt bitcoinboeven en blokkeren $130 miljoen

De FBI drong een organisatie genaamd Hive Network binnen. De groep gebruikte ransomware om hardware van hun slachtoffers te gijzelen. De FBI deelde ruim 1.300 encryptiesleutels om de malafide software te stoppen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie deelt het nieuws na een maandenlange operatie. De FBI drong de organisatie van Hive Network binnen en onderzocht hun activiteiten. Het was een grootschalige operatie. De cybercriminelen richtte zich onder andere op ziekenhuizen, scholen en banken in 80 verschillende landen.

In de praktijk wordt de hardware van slachtoffers besmet met ransomware. Deze software blokkeert de toegang naar belangrijke onderdelen in het systeem, of alles wordt geblokkeerd. Je kunt je voorstellen dat dit voor paniek en problemen zorgt bij bijvoorbeeld ziekenhuizen. Als 'oplossing' kun je losgeld betalen in bitcoin.

Merrick Garland komt met het nieuws naar buiten. "Gisteravond heeft het ministerie van Justitie een internationaal ransomware-netwerk ontmanteld dat verantwoordelijk is voor het afpersen en proberen afpersen van honderden miljoenen dollars van slachtoffers in de Verenigde Staten en over de hele wereld", zei de Amerikaanse procureur-generaal.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten gaat het om meer dan 1.500 slachtoffers wereldwijd. Gezamenlijk betaalde zij meer dan $100 miljoen aan losgeld in cryptocurrency. Slachtoffers die de sleutels hebben ontvangen van de FBI komen er vanaf zonder losgeld te betalen.

De FBI werkte samen met onder andere Nederlandse en Duitse organisaties. Zij hielpen bijvoorbeeld met het overnemen van de servers en websites van Hive Network.

Chainalysis maakt ook gebruik van dit nieuws. Het bedrijf levert analysetools en databases aan tal van organisaties. Aan de hand van geldstromen en andere informatiebronnen probeert Chainalaysis activiteiten op bitcoin te koppelen aan identiteiten.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...