Vier jaar cel voor 40-jarige man uit Deventer door miljoenenfraude met cryptovaluta

Een man uit Deventer is veroordeeld voor oplichting met cryptovaluta. De zaak, die al sinds 2020 loopt, komt daarmee eindelijk tot een eind.

Crypto-oplichter

Het begon allemaal met een anonieme melding en een warmtemeting. Agenten dachten een hennepkwekerij op te rollen, maar het bleek te gaan om een mining farm. Op zichzelf is daar niets illegaals aan, maar het bleek dat de Deventenaar wel gebruik maakte van illegale elektriciteit: gestolen en afgetapt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In totaal zou hij rond een miljoen euro hebben verdiend en nog eens ruim 800.000 euro hebben witgewassen.

Daardoor begonnen de zaak te rollen en kwamen er meer twijfelachtige dingen aan het licht, meldt de NOS.

Hij zou met een zelfgemaakt handelsplatform (voor eveneens zelf uitgegeven cryptovaluta) mensen hebben opgelicht. Volgens de staatsomroep is er meer dan 125.000 euro aan cryptovaluta van klanten weggesluisd.

Waslijst aan misdaden

Ook was de 40-jarige Nederlander druk met het uitgeven van eigen tokens en zogenoemde pump&dumps. Daarbij manipuleerde hij de markt door koopmomenten te organiseren, waardoor coins – met doorgaans lage liquiditeit – hard in prijs stegen.

Vervolgens verkopen de initiators hun coins, waardoor de waarde weer daalt. Hij zou dit met de onbekende cryptovaluta ERSO, MALC en TulipMania hebben gedaan.

Uiteindelijk is de man veroordeeld voor het witwassen van geld en betrokkenheid aan ‘spoofing’ als bank, een ander woord voor ‘oplichting door digitale vervalsing’.

Hij moet een boete van 937.000 euro betalen aan het Rijk en een gevangenisstraf van vier jaar uitzitten.

Dit is overigens niets nieuws voor de misdadiger, die door RTV Oost de naam Nico toegedicht krijgt. Hij was bekend in het criminele circuit en had contacten met een crimineel die 16 jaar gevangenisstraf kreeg voor drugs- en wapenhandel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!