Nederlanders fel tegen inmenging Europese Commissie bij regulering Bitcoin

Een steekproef in 12 lidstaten van de Europese Unie laat zien dat de meerderheid van de Europeanen graag een andere regulatie ziet van de cryptomarkt.

Ze geven de voorkeur regels voor cryptocurrency’s die worden opgesteld door lokale overheden. Ook valt op dat Nederlanders fel tegen een ‘nationale cryptocurrency’ zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Nationale valuta’

Het onderzoek is gedaan door Redfield & Wilton Strategies. Ze deden de enquête in opdracht voor Euronews, en ondervraagden 31.000 respondenten uit 12 landen.

Ook Nederland is vertegenwoordigd, net als Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Portugal en Spanje.

De vragen werden opgesteld met de nieuwe cryptowetten in het achterhoofd, die zijn voorgesteld door de Europese Commissie (EC).

Het leeuwendeel van de respondenten ziet graag dat ieder land z’n eigen nationale cryptocurrency ontwikkelt. De belangrijkste reden voor een ‘in-house token’ is om financiële onafhankelijkheid van de Europese Unie af te dwingen.

De respondenten uit Griekenland (40%), Italië (41%) en Estland (39%) spraken de meeste steun uit voor een nationale cryptocurrency. Gemiddeld was 30% van de respondenten voorstander van een nationale digitale valuta.

Nederland was wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. Slechts 18% van onze landgenoten was voor een nationale cryptocurrency, terwijl 37% zich hier negatief uitliet over ‘monetaire onafhankelijkheid’.

Nederlanders fel tegen inmenging Europese Commissie bij regulering Bitcoin

Regulering

Bovendien wil bijna 60% van de 31.000 respondenten dat hun eigen overheid zelf de financiële regelgeving vaststelt. Ze willen niet te veel afhankelijk zijn van de Europese Unie. Ook valt op dat 76% van de Nederlanders hier juist graag wél meer soevereiniteit zien.

Nederlanders fel tegen inmenging Europese Commissie bij regulering Bitcoin

Dit is ook goed te zien in onderstaande diagrammen. De vraag is of men vindt dat de Europese Unie en de centrale bank te veel invloed hebben op de economie. Voornamelijk de Grieken, Duitsers en Letten vinden dat het Europees orgaan te veel te zeggen heeft.

Nederlanders fel tegen inmenging Europese Commissie bij regulering Bitcoin

De EC probeert probeert momenteel regelgeving voor crypto-activa in de hele Europese Unie te implementeren. Op 24 september 2020 heeft de EC een ‘digital finance package‘ opgesteld, met betrekking ook richtlijnen waarop de lidstaten met cryptovaluta om moeten gaan.

Momenteel staat de Europese markt onder druk van de richtlijnen die vanuit de FATF komen, en via de Europese Unie zijn doorgevoerd in ieder land. Men moet zich aan randvoorwaarden houden, om vervolgens zelf de invulling van de wet te bedenken. Nederland was daarin erg streng, met een registratieplicht in plaats van een vergunningsstelsel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa