'Slechts' 58 landen houden zich aan Bitcoin richtlijnen, stelt FATF

'Slechts' 58 landen houden zich aan Bitcoin richtlijnen, stelt FATF

De meeste landen die onder het beleid van de Financial Action Task Force (FATF) vallen houden zich niet aan de verplichte regelingen omtrent cryptovaluta. Zo laat de anti-money laundering (AML) toezichthouder vrijdag weten.

De FATF is een intergouvernementele organisatie die is opgericht op initiatief van de G7 om beleid te ontwikkelen ter bestrijding van het witwassen van geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reguleringen

Tot dusver hebben 58 van de 128 landen die onder toezicht staan van het FATF regelingen aangepast die voldoen aan de nieuwe standaard. Hiervan hebben 52 landen toezicht op alle aanbieders van cryptovaluta en de overige 6 hebben deze dienst verboden in hun land.

Het implementeren van regulaties die normaal gesproken worden toegepast op traditionele financiële instrumenten werkt vaak niet voor bitcoin en andere cryptovaluta. Hierdoor duurt het ondertussen al 2 jaar voordat de meeste landen de regulaties kunnen implementeren. Handhaven is nog een extra hobbel, het is minder eenvoudig dan het traditionele financiële verkeer in kaart te brengen.

De privé sector heeft het beter onder controle laat de FATF weten. Deze sector is verplicht om de data bij te houden van mensen die in het bezit zijn van cryptovaluta.

Moeilijkheid handhaven op wereldschaal

Het niet tegelijk toepassen van de nieuwe regulaties van landen zorgt voor mazen in de wet. Hierdoor is het witwassen en het financieren van terroristen nog altijd een grote angst van de FATF. Dit probleem proberen ze zo snel mogelijk op te lossen door druk te zetten op de landen die nog niet voldoen aan de eisen.

In maart presenteerde het FATF nog nieuwe richtlijnen waarin ook DeFI (Decentralized Finance) en stablecoins aan bod komen. De precieze plannen zijn inmiddels uitgesteld tot oktober dit jaar.

Nederland

In Nederland is De Nederlandse Bank (DNB) toezichthouder van de sector. Inmiddels zijn er 21 partijen geregistreerd bij centrale bank. Het beleid is streng vergeleken met andere Europese landen.

Bedrijven die bitcoin naar euro transacties (en andersom) faciliteren moeten zich registreren in Nederland. Dat gaat gepaard met het betalen van toezichtkosten en het optuigen van een compliance afdeling.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan