25 Bitcoin bedrijven spreken zich uit tegen te harde eisen van DNB

25 Bitcoin bedrijven vinden de eisen van de Nederlandsche Bank (DNB) veel te streng. In een brief eist de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) van de DNB dat de aanvullende eisen uit september van tafel gaan. Anders dreigt een groot deel van de Nederlandse bitcoin sector per 21 november buiten spel te staan.

Update:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegenover Bitcoin Magazine NL reageert de Nederlandsche Bank als volgt:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”De Nederlandsche Bank (DNB)”]‘Wij hebben kennis genomen van de brief van maandag 2 november jl. van de VBNL. Wij nemen goede nota van de zorgen onder de, voor het merendeel anonieme partijen namens welke de VBNL zegt te schrijven, en beijveren ons voor een tijdige afronding van het lopende registratieproces.

Er zijn in tegenstelling tot wat in de brief wordt gezegd door DNB recentelijk geen nieuwe voorwaarden gesteld aan de registratie die per 21 november a.s. noodzakelijk is voor het opereren als dienstverlener in de cryptomarkt.

Omdat wij begrijpen en in het registratieproces hebben gezien dat de naleving van de wet- en regelgeving op onderdelen uitdagend kan zijn, hebben wij op diverse manieren en tijdens diverse momenten de regelgeving geprobeerd te verduidelijken en voorbeelden genoemd van een correcte naleving ervan, waaronder ook tijdens een Webinar op 21 september jl. Wij hebben inmiddels contact opgenomen hierover met de VBNL.’[/penci_blockquote]

Brief branchevereniging

Het betreffen 25 Nederlandse én buitenlandse bedrijven die Bitcoin aan – en verkopen aan Nederlandse klanten via een euro gateway. Zij dienen per 21 november te voldoen aan de eisen uit de aangepaste Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

Deze is per 21 mei ingegaan, waarbij voor bestaande aanbieders een overgangsregeling van zes maanden geldt. 38 aanvragers zijn nog in de race, en slechts één partij is door de registratieprocedure gekomen.

Was er vooraf aan de wet al veel weerstand tegen de aangepaste anti-witwaswet, in de ogen van deze Bitcoin bedrijven heeft de toezichthouder gedurende het proces er te strenge eisen aan toegevoegd.

Eisen die ook niet gelden voor andere financiële instellingen zoals banken en verzekeraars, die onder dezelfde wet vallen.

Een debacle in de sector, want de deadline van 21 november nadert snel. Voldoen de lopende aanvragen niet aan de eisen, dan vervalt deze partijen in de illegaliteit.

“Eisen te streng”

In de brief doet de VBNL uit de doeken dat ze een aantal aanvullende eisen te streng vinden. Het gaat specifiek om de ‘plicht tot ‘whitelisting’ en verificatie’, die op 21 september naar de sector zijn gecommuniceerd, vier maanden na het ingaan van de wet.

De toezichthouder wil namelijk precies weten wie de Bitcoin of cryptovaluta koopt bij een beurs of broker. Het betreft een aantal eisen op het gebied van screening van tegenpartijen op grond van de Sanctiewet uit 1977. Voor 17 oktober moest elke aanvrager hierover duidelijkheid geven. In de ogen van DNB schort het bij Bitcoin bedrijven om dat proces op orde te brengen.

Maar de aanbieders stellen onder meer in deze brief in handen van de redactie:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Naar het oordeel van de aanbieders van cryptodiensten bevatten de eisen echter geen norm die krachtens de vijfde anti-witwas richtlijn of de Sanctiewet gesteld kunnen worden.[/penci_blockquote]

Ze hebben hiertoe juridisch advies ingewonnen bij diverse experts om die bewering te staven. De VBNL beweert ook dat het Ministerie van Financiën niet op de hoogte is van de extra eisen die de DNB heeft gesteld.

Anonieme lijst

VBNL wil desgevraagd niet de namen van de 25 Bitcoin bedrijven bekend maken. Ze maken hun bezwaren ook kenbaar namens enkele buitenlandse bedrijven.

Voorzitter Patrick van der Meijde zegt in een korte reactie:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De meeste partijen willen niet bij naam worden genoemd, mede omdat ze nog in het registratieproces van de DNB zitten.”[/penci_blockquote]

Bekend is dat er nog 38 aanvragen lopende zijn en dat er tot nu toe slechts één partij compliant is met de eisen van de DNB. Dat betreft AMDAX, een custodian en exchange voor digitale assets zoals Bitcoin.

De toezichthouder heeft voor 2020 1,7 miljoen euro begroot voor het toezicht op de geregistreerde aanbieders. Het is echter de vraag hoeveel aanbieders zich uiteindelijk gaan registreren en hoe dan de toezichtkosten verdeeld gaan worden.

Elke beurs, broker of walletmaker, in Nederland gevestigd of niet, maar die in haar communicatie klanten in het Nederlands werft, valt onder toezicht van de centrale bank.

De Nederlandse Staat is de enige aandeelhouder van deze naamloze vennootschap.

Kamervragen

Kamerlid Mahir Alkaya zegt namens de SP dat hij de zaak bij een volgend financieel vragenuur aan de kaak gaat stellen.

Hieronder de brief van VBNL:

De prijs in euro bij Bitvavo:

Lees meer over:
cryptowetDNB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.