Nederlanders zijn volgens dit onderzoek kritisch en wantrouwig over Bitcoin

Hoe doet Bitcoin het in Nederland, als je het vergelijkt met onze buurlanden? Cryptobeurs Bitvavo heeft een onderzoek gedaan, met een opvallende conclusie. Nederlanders zijn ten opzichte van Duitsers en Belgen minder geneigd te investeren: ze zijn kritisch en wantrouwig.

Bitcoin en onze buurlanden

Bitvavo heeft meer dan duizend respondenten gevonden in de drie landen. Ze werden ondervraagd naar hun kennis, investeringsdrang en vertrouwen in BItcoin. Wat blijkt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nederlanders doen het niet overdreven goed. Waar de Nederlandse Bitcoin community internationaal gezien er goed voor staat (kijkend naar het aantal Bitcoin en Lightning nodes per capita, bijvoorbeeld), concludeert Bitvavo anders.

De belangrijkste redenen om in de markt te stappen zijn de verwachte winstgevendheid (44%) en de instapwaarde (27%). Zie hieronder een aantal andere conclusies:

  • 15% van de Nederlanders verwacht komend jaar te investeren in Bitcoin, tegenover 19% in België en 37% in Duitsland. 
  • Daarnaast geeft 54% van de Nederlandse respondenten aan dat hun kennis over Bitcoin ‘slecht’ of ‘zeer slecht’ is. Werk aan de winkel dus! 
  • Dit blijkt ook de belangrijkste reden te zijn om níet in bitcoin te investeren. 39% van de ondervraagden zegt er niet genoeg vanaf te weten. Een ander prominent argument is dat ze denken dat Bitcoin niet veilig genoeg is.
  • Nederlanders zijn ook erg kritisch. 44% van de ondervraagden associëren Bitcoin met iets negatiefs. 34% is neutraal en 23% positief.

Al met al kunnen we wel stellen dat het ‘land van Oranje’, het niet zo heeft met de Orange-coin. In oktober dit jaar zal er een nieuwe meting worden gedaan. Ieder kwartaal zal er een update komen van de analyse.

Internationaal

Wereldwijd zijn er naar verluidt 221 miljoen mensen die Bitcoin en cryptocurrency in bezit hebben, zo concludeerde Crypto.com onlangs. In Nederland zijn dat er zo’n 700.000, volgens een onderzoek van Bitcoin Monitor. Op het totaal van 17 miljoen, is dat ongeveer 4%.

Ook blijkt uit een Amerikaanse steekproef dat er 4x zoveel mannen in bitcoin beleggen, vergeleken met vrouwen. Gallup heeft een onderzoek gedaan onder 1.000 Amerikanen met vragen over hun investeringen. Uit de groep van 18 tot 49 jaar bleek 10% bitcoin te hebben, of ooit in het verleden te hebben gehad.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!