
Per 1 juli moeten Nederlandse cryptobedrijven voldoen aan de Europese cryptowetgeving MiCA (Markets in Crypto-Assets). Dat leidt tot onrust in de Nederlandse cryptosector, die toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) beschuldigen.
Crypto bedrijven boos op AFM
De AFM, die sinds een half jaar toezicht houdt op de Nederlandse cryptosector, heeft namelijk de deadline op dinsdag 1 juli gelegd, dan moeten de bedrijven volledig voldoen aan de vereisten uit deze Europese richtlijn. Die deadline is een stuk strenger dan de omliggende landen. De AFM plaatst bedrijven die nog geen vergunning, namelijk onder tijdelijk toezicht, meldt het FD. In het ergst geval kan dat zelfs leiden tot een klantenstop en een marketingstop.
De MiCA-wetgeving is bedoeld om cryptomarkten in de EU te reguleren en bevat regels over kapitaalvereisten, interne controles en het voorkomen van marktmanipulatie. De implementatie van deze regels verloopt echter moeizaam.
In veel EU-lidstaten krijgen bedrijven 18 maanden de tijd om zich aan te passen, maar het Nederlandse ministerie van Financiën hanteert een veel striktere deadline van 1 juli 2025. Hierdoor is er volgens de Nederlandse cryptosector chaos ontstaan. Volgens de branche zijn vergunningsaanvragen traag behandeld en was de aanvraagprocedure niet werkbaar. De AFM stelt daarentegen dat veel aanvragen te laat en onvolledig zijn ingediend. Tot nu toe hebben alleen crypto vermogensbeheerder Amdax en de Bitvavo beurs een MiCAR-vergunning op zak. Klanten van Bitvavo worden nu ook gevraagd om zich opnieuw te identificeren als Europees burger. Partijen zoals Finst, Blox en Bitonic hebben nog geen vergunning.

Lees onze uitgebreide gids en leer welke crypto nu kopen verstandig kan zijn!
Nederland is duurder
Wat ook niet echt meehelpt, is dat de kosten voor Nederlandse cryptobedrijven fors stijgen. Naar verluidt moeten bedrijven jaarlijks minstens €6 miljoen aan kosten afdragen aan de toezichthouder. Daarmee is het Nederlandse toezicht een stuk duurder dan Europese evenknieën. De regel – en kostendruk leidt al tot een forse consolidatie in de markt. Iconomi gaat een vergunning regelen in een ander EU-land te verkrijgen, Anycoin Direct is opgeslokt door Finst die nog wel een gooi gaat doen.
Andere grotere bedrijven zoals Coinbase, OKX, Kraken en Bybit regelen hun vergunning via andere landen en kunnen via de zogenaamde paspoortregeling ook crypto’s aanbieden aan Nederlandse klanten.
Deze regeling houdt in dat een bedrijf dat in één EU-lidstaat een vergunning heeft gekregen om financiële diensten te verlenen, die diensten ook mag aanbieden in andere EU-landen zonder dat daar opnieuw een vergunning nodig is. Dit is mogelijk dankzij de Europese interne markt. Cryptobedrijven kiezen onder meer voor landen zoals Malta en Cyprus omdat daar het toezicht soepeler en goedkoper is.
MiCAR eisen op gebied van marketing
Wat staat er in de MiCAR op het gebied van marketing en promoten van crypto’s aan klanten? Dit zegt onder meer de AFM erover:
1. Correct, helder en niet-misleidend
- Reclame-uitingen en informatie (zoals historische rendementen, staking rewards, promoties) moeten juist, duidelijk en niet misleidend zijn.
- Risico’s (zoals volatiliteit) niet bagatelliseren.
2. Advertenties zijn herkenbaar
- Marketingcommunicatie moet duidelijk gemarkeerd zijn als reclame.
- Er moet vermeld worden dat de reclame niet door een toezichthouder is goedgekeurd, en wie er verantwoordelijk is.
3. Verwijzing naar whitepaper & contactgegevens
- Reclame moet verwijzen naar de whitepaper (indien van toepassing) en duidelijk aangeven waar die te vinden is.
- Contactinformatie (website, telefoonnummer, e-mailadres) van de aanbieder moet worden vermeld.
4. Duidelijke risico-waarschuwingen
- Klanten moeten expliciet op de risico’s gewezen worden (bijv. volatiliteit, mogelijk verlies).
- Kosten, tarieven en vergoedingen moeten uitvoeriger en goed vindbaar worden gepresenteerd.
De komende weken moet duidelijkheid verschaffen welke spelers er in Nederland nog crypto’s mogen aanbieden. Het kan gevolgen hebben voor jou als klant omdat je dan van broker of beurs moeten wisselen met je cryptogeld.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
