Nederlandse rechtbank besluit dat Pertsev van Tornado Cash proces thuis mag afwachten

Een Nederlandse rechtbank heeft geoordeeld dat Alexey Pertsev volgende week mag terugkeren naar huis. Hij moet daar het verdere proces afwachten.

Rechtbank in 's-Hertogenbosch

Pertsev is een ontwikkelaar van Tornado Cash. In augustus werd hij door de Nederlandse autoriteiten gearresteerd wegens beschuldigingen van het faciliteren van witwassen. Tornado Cash is een bekende Ethereum-mixer .

Volgens Decrypt wordt Pertsev 26 april vrijgelaten. Hij hoeft geen betaling en het is géén borgtocht, maar er wordt wel elektronische bewakingsapparatuur in zijn woning geïnstalleerd.

Eléonore Blanc van het Amsterdamse CryptoCanal deed verslag van de hoorzitting in de rechtbank van 's-Hertogenbosch:

"Alex vocht vandaag voor zijn eigen persoonlijke vrijheid, sprak voor zichzelf en verdedigde zijn standpunt als cryptobouwer."

"De rechter heeft Alex aangehoord en onder bepaalde voorwaarden zal hij vanaf volgende week thuis kunnen blijven tot zijn proces wordt hervat. Pertsev is een voorstander van de cypherpunk-fundamenten van crypto, privacy, decentralisatie en privaat bezit. ”

De in Rusland geboren Pertsev werd op 10 augustus 2022 gearresteerd door de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

Hij werd aangeklaagd op verdenking van het faciliteren van het witwassen van geld met cryptocurrency's. Hij werd sindsdien zonder proces vastgehouden.

Sancties

Kort daarvoor legden de Amerikaanse autoriteiten sancties op aan Tornado Cash. Ze beweren dat het een link had met de Noord-Koreaanse staatshackers Lazarus Group.

De Nederlandse officier van justitie beweerde dat Pertsev een vluchtrisico vormde en kon knoeien met bewijsmateriaal. Vandaar werd hij vastgezet, wat voor veel reuring zorgde in ontwikkelaarscommunity. Want deze stap zou een precedent kunnen zijn voor andere (bitcoin)ontwikkelaars die voor vrijheid- en privacytools vechten.

Ook Sjors Provoost, Nederlandse Bitcoin Core-ontwikkelaar, was aanwezig. Hij schrijft een uitgebreide thread over de zaak die volgens hem "geen nieuwe onthullingen" bracht.

"Pertsev beweert dat hij er alles aan heeft gedaan om crimineel misbruik te voorkomen binnen de beperkingen van een decentraal systeem. De aanklager verwacht dat smart contracts stortingen van criminele opbrengsten kan voorkomen, wat in wezen neer komt op een verbod."

Een volgende hoorzitting in de zaak Alex Pertsev zal op 24 mei plaatsvinden.

Lees meer over:
Nederland