Inflatie in Nederland nog steeds hoog: +10,2%

Het is herhaling van zetten elke maand, maar de inflatie in Nederland blijft op een zeer hoog niveau. In mei ligt de inflatie 10,2% hoger dan in mei vorig jaar, bericht het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag op basis van een grove raming. Op 9 juni volgt een preciezer cijfer, aldus de statistici.

Inflatie in mei: +10,2%

Ter vergelijking: de vorige maand lag het inflatiecijfer op 11,2% ten opzichte van april 2021. Dat verklaart het knikje naar beneden op de huidige grafiek: een iets mindere stijging in mei ten opzichte van april. Niettemin liggen de prijzen van energie, brandstoffen en voedsel nog onverminderd hoog ten opzichte van vorig jaar. Nederland scoort op het gebied van inflatie bovengemiddeld slecht in vergelijking met andere Europese landen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inflatie in Nederland nog steeds hoog: +10,2%
bron: CBS

De HCIP is een iets andere maatstaf dan de gebruikelijke CPI berekening. De eerst wordt gebruikt om de onderlinge verschillen tussen Europese lidstaten te duiden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Volgens het CBS houdt de CPI bijvoorbeeld wél rekening met de woonlasten (gemiddelde huren) en de HCIP niet. Het gebruik van een woning ziet man als een consumptief goed, maar koopwoningen worden opgevat als vermogen en vallen buiten de CPI.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
inflatieNederland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.