Euro 8,1% minder waard dan jaar geleden, Nederland scoort bovengemiddeld slecht

Europees statistiekbureau Eurostat heeft berekend dat de waarde van de euro weer met 8,1% is gedaald (ten opzichte van vorig jaar).

Inflatie in Europa

Het inflatiecijfer is daarmee iets gestegen, gezien dit in maart nog 7,8 procent was. Nederland is op de lijst met 27 landen gezakt van de vierde naar de achtste plaats. Daarmee doen we het ten opzichte van de mede-Europeanen ietsje beter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In Nederland daalt de waarde van het geld echter nog wel harder dan het gemiddelde. Volgens hetzelfde Eurostat was het in inflatiecijfer in ons eigen land vorige maand 11,2 procent.

Ter vergelijking: als je 1000 euro voor 10 jaar met 11,2 procent ontwaarding spaart, hou je nog maar iets meer dan 300 euro aan koopkracht over.

Het ging er het ergst aan toe In Estland, waar de geldontwaarding steeg tot 19,1 procent. Het tweede en derde stek is in handen van Litouwen en Tsjechië, met respectievelijk 16,6 en 13,2 procent.

Frankrijk en Malta (beide 5,4 procent) deden het het best.

Euro 8,1% minder waard dan jaar geleden, Nederland scoort bovengemiddeld slecht
Bron: nu.nl

Net als de vorige maanden zijn de prijsstijgingen vooral te wijden aan elektriciteits- en gasprijzen. Maar ook in de categorie ‘diensten’ schoten de prijzen omhoog. Volgens Eurostat was de inflatie na de energiemarkt in deze groep het hoogst, gevolgd door voedsel, alcohol en tabak.

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek lijkt de inflatie in Nederland wel een plateau te hebben gevonden. Zij kwamen voor april op 9,6%, net iets lager dan de 9,7% van maart. Het CBS gebruikt echter een andere rekenmethode.

Bitcoin

Buiten geopolitieke redenen (zoals de oorlog in Oekraïne) en problemen met de supply-chain, zijn deze prijsstijgingen niet los te zien van de toename van de geldhoeveelheid.

De balans van zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als ook de Federal Reserve rijzen sinds het begin van de coronapandemie de pan uit. Geld is maakbaar, het aantal kredieten is niet gelimiteerd en schaarste is ver te zoeken.

De monetaire basis van bitcoin is niet aan te passen. Deze (maximaal) 21 miljoen bitcoin staat in steen gebeiteld. Hoewel de prijs van bitcoin ook volatiel is (en daardoor de koopkracht van een bitcoin ook hard kan dalen), heb je bij bitcoin wel de garantie dat de markt niet overspoeld wordt met nieuw gemaakte bitcoin.

Dit schaarse karakter zorgt ervoor dat steeds meer mensen bitcoin als een houvast zien in inflatoire periodes.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!