‘Netwerkeffect leidt tot Bitcoin prijs van $200.000 in 2022’

De Bitcoin (BTC) prijs kan op de lange termijn naar $700.000 per stuk. Dat stelt Pantera Capital, een Amerikaanse vermogensbeheerder in een nieuwe post aan zijn inleggers. Spoiler: Pantera heeft zelf ook veel BTC en heeft er dus ook belang bij dat de prijs stijgt.

Bitcoin prijs en netwerkeffect

De bitcoin prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Van bitcoin komen er maximaal 21 miljoen stuks op de wereld. Pantera Capital ziet het aantal gebruikers op het bitcoin netwerk als indicator om de (toekomstige) prijs van bitcoin te bepalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

'Netwerkeffect leidt tot Bitcoin prijs van $200.000 in 2022'

Pantera ziet enerzijds dat de halvening het aantal nieuwe bitcoin per dag heeft gehalveerd. De schaarste is dus sinds mei 2020 toegenomen. In het voorjaar van 2024 vindt de volgende halvening plaats, dan gaat de subsidy van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Aan de vraagzijde zijn er bedrijven zoals Morgan Stanley en PayPal die serieus op de markt zijn gekomen. Het aantal gebruikers op het netwerk is neemt elk jaar gestaag toe. Denk bijvoorbeeld aan PayPal die voor elke gebruiker een bitcoin adres moet aanmaken. Dat ze de bitcoin niet uit het ecosysteem van PayPal kunnen uitsturen, is overigens weer een andere kwestie.

Volgens het model van Pantera gaat de prijs met gemiddeld ~200 dollar omhoog per 1 miljoen nieuwe gebruikers op het bitcoin netwerk. In de ogen van de assetmanager heeft de prijs zich redelijk constant aan deze steregel gehouden.

'Netwerkeffect leidt tot Bitcoin prijs van $200.000 in 2022'

Zij schatten dat het aantal gebruikers op het netwerk momenteel boven de 100 miljoen gebruikers ligt. Dat zijn alle inwoners van Nederland en Duitsland samen. Het is lastig om het precieze aantal gebruikers te schatten. Door de bank genomen heeft één persoon meerdere bitcoin adressen vanwege privacy overwegingen.

Maar het aantal on-chain softwarebedrijven neemt toe en daarmee de informatie over de activiteiten op de bitcoin blockchain.

'Netwerkeffect leidt tot Bitcoin prijs van $200.000 in 2022'

Volgens de analisten van Pantera kun je bijna de klok gelijk zetten op bitcoin. De zogenaamde compound annual growth rate (CAGR) van bitcoin is 213% per jaar de afgelopen tien jaar.

Extrapoleer je het naar de toekomst en blijft het netwerk in dezelfde mate groeien, dan is een prijs van $200.000 per BTC in 2022 mogelijk. Daarmee zit het model van Pantera Capital qua uiteindelijke prijsdoel in het midden van de beide stock-to-flow modellen van Plan B.

Dat blijft natuurlijk koffiedik kijken, want geen enkel model kan de werkelijke model vangen.

3,5 miljard gebruikers

In theorie kan iedereen met een mobiele telefoon bitcoin ontvangen en versturen. Volgens Pantera is dat de ultieme doelgroep voor bitcoin: iedereen met een smartphone gaat waarde uitwisselen zonder tussenkomst van een bank. De transacties gaan peer-to-peer met gebruik van je mobiele telefoon.

De onderzoekers omschrijven het als volgt:

‘3,5 miljard mensen hebben een smartphone. Dat is het enige wat je nodig hebt om van bitcoin gebruik te maken. Op de lange termijn zien we niet waarom deze mensen niet gebruik willen maken van bitcoin. Bitcoin gebruiken is net zo laagdrempelig als het delen van een foto’.

Pantera maakt op basis hiervan een prognose.

‘Zodra álle mensen met een smartphone bitcoin gaan gebruiken, dan wordt de totale marktwaarde 1,5 biljoen dollar. Dat is circa 15% van de wereldwijde geldvoorraad (M2). Dat lijkt ons haalbaar.’

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
netwerkprijs

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Nieuws
  Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

  Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

  wat is ripple Nieuws
  Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

  Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

  Wat is Solana Nieuws
  SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

  Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

  Lees meer