New York wil bitcoin mining 3 jaar verbieden vanwege het milieu

De staat New York wil de komende drie jaar het minen van cryptovaluta ‘pauzeren. Dat staat in een voorstel van een aantal Democratische Senaatsleden in de staat, bedoeld om de CO2-uitstoot in de staat terug te dringen.

Lokaal verbod op bitcoin minen

Het gaat om een voorstel, wat betekent dat de andere leden van de Senaat nog voor moeten stemmen. Maar in de staat New York heeft de Democratische Partij de meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, zo bericht Cointelegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het voorstel staat dat er een tijdelijk verbod moet komen op het delven van cryptocurrency’s en het vestigen van datacenters die deze activiteiten uitvoeren. Ook komen er strengere regels voor dit type datacenter. Denk aan een uitgebreide milieutoets voordat er een gebouwd kan worden.

Het voorstel is doorverwezen naar de zogenaamde Environmental Conservation Committee, een commissie die erop toeziet of de staat haar klimaatdoelen behaalt. In een lokale wet is het volgende vastgelegd: 40% reductie van CO2-uitstoot tussen 1990 en 2030 en een volledige emissievrije stroomconsumptie in 2040. Zo moet in 2030 70% van de consumptie uit duurzame bronnen komen.

“Een transactie met een cryptomunt verbruikt dezelfde hoeveelheid energie als wat een gemiddeld huishouden per maand verbruikt. Het wereldwijde verbruik van deze cryptocurrency netwerken is gelijk aan het verbruik van Zweden.”

In het wetsvoorstel staat samengevat: het delven van bitcoin en andere cryptomunten schaadt de doelstelling van de staat om haar uitstoot te verminderen.

‘Hot’ topic

Bitcoin mining was in New York al onderwerp van gesprek omdat een grote productielocatie van bitcoin van Greenbridge wil uitbreiden in de buurt van het Seneca meer. Uiteindelijk moeten 27.000 ASIC miners continue bitcoin gaan delven. De energieconsumptie is vrijwel alleen op basis van gas.

Milieugroeperingen reageerden woedend op het voorstel en vinden dat gouverneur Cuomo de uitbreiding moet stoppen. Yvonne Taylor, vice-president van milieuorganisatie Seneca Lake Guardian, zegt dit:

‘We willen minder fossiele brandstoffen verbruiken middenin de klimaatcrisis, dat is bizar!’

Bitcoin minen is afhankelijk van (overtollige) goedkope stroom, die op bepaalde plekken in de wereld nog ruim voorhanden is. China is nog steeds goed voor minstens 50% tot zelfs 65% van alle rekenkracht die het bitcoin netwerk gebruikt.

De Chinese stad Beijing stelde ook ‘strengere controles’ voor op bitcoin mining locaties, wat strookt met de Communistische Partij die strengere regels wil voor mining vanwege klimaatdoelen.

Het minen van cryptomunten is in Nederland onaantrekkelijk vanwege relatief hoog stroomtarieven, onder meer door vaste pos

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
miningverbod

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...