Nieuw raamwerk moet zorgen voor internationaal delen van crypto-transacties in 2027

In een recente top in New Delhi hebben de G20-landen, bestaande uit de grootste economieën ter wereld, hun intentie bevestigd om samen te werken aan een internationaal kader voor de regulering van cryptovaluta. Deze samenwerking, die naar verwachting in 2027 van start gaat, richt zich vooral op de uitwisseling van gegevens over cryptotransacties tussen landen.

Het initiatief staat bekend als het Crypto-Asset Reporting Framework (CARF), een project dat belastingdiensten wereldwijd meer zicht moet geven op transacties in digitale valuta. Dit is een stap verder dan de huidige reguleringen in veel landen, waarbij inzicht in transacties beperkt is tot nationale grenzen.

De EU heeft al maatregelen getroffen in lijn met CARF, waaronder het vereisen dat digitale transacties vergezeld gaan van specifieke informatie zoals de naam en het accountnummer van de begunstigde.

Dit internationale kader beoogt niet alleen de transparantie van cryptotransacties te vergroten, maar ook het toezicht en de regulering van cryptogerelateerde activiteiten en markten te versterken, inclusief stabiele munten.

Met de meeste wereldburgers die in een G20-land wonen, kunnen de gevolgen van deze samenwerking aanzienlijk zijn voor de toekomst van de digitale economie.

Landen die worden beïnvloed door dit komende raamwerk zijn onder meer Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dit betekent dat twee derde van de wereldbevolking in een G20-land woont.

Het CARF werd voor het eerst geïntroduceerd in oktober 2022 door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Het doel hiervan was om belastingdiensten meer inzicht te geven in cryptotransacties en de betrokken personen. Volgens dit raamwerk zouden landen jaarlijks informatie over cryptotransacties automatisch uitwisselen, ook betreffende transacties op ongereguleerde cryptobeurzen en bij wallet-aanbieders.

In de Europese Unie zijn al nieuwe openbaarmakingsnormen voor cryptovaluta aangenomen. In mei werden regels bijgewerkt om te voldoen aan het CARF, waarmee procedures voor automatische informatie-uitwisseling tussen Europese regeringen voor belastingdoeleinden werden vastgesteld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsG20India

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...