Europese toezichthouder: “Géén enkele crypto asset is veilig”

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) heeft een waarschuwing uitgedaan aan de crypto-industrie nadat de toezichthouder haar eerste reeks MiCA-voorstellen heeft gepubliceerd.

De nieuwe voorstellen voor aanbieders van crypto-activadiensten (CASPs) hebben betrekking op regels inzake belangenconflicten en de manier waarop cryptobedrijven met klachten van klanten moeten omgaan. Volgens voorzitter Verena Ross van ESMA zijn cryptocurrency’s nog steeds zeer risicovol.

“We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat entiteiten die betrokken zijn bij activiteiten met betrekking tot crypto-activa begrijpen dat de EU geen plek is om te gaan shoppen met regels. We willen consumenten er ook aan herinneren dat er zelfs met de implementatie van MiCA geen sprake zal zijn van een veilige cryptomarkt,” zegt Ross in een verklaring.

Het document, getiteld “Technische normen waarin bepaalde vereisten van de MiCA-regelgeving worden gespecificeerd”, vraagt om de input van de crypto-industrie over het MiCA-regelgevingskader van de Europese Unie. De consultatie loopt tot 20 september. De autoriteit vraagt crypto-bedrijven om vertrouwelijke informatie over hun verwachte inkomsten.

De toezichthouder verwijst naar recente faillissement in de cryptowereld (o.a. FTX, BlockFi en Three Arrows Capital) die wijzen op “misbruik van gelden van klanten en crypto-activa.” Ook wijst de toezichthouder op “media-berichten over hackaanvallen op brokers en beurzen, die vaak hebben geleid tot de diefstal van aanzienlijke hoeveelheden crypto-activa van klanten.”

MiCA wordt van kracht in 2024 en geeft aanbieders van wallets en beurzen de mogelijkheid om met één licentie binnen de 27-landenblok te opereren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropaMiCA

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...